Шефът на митниците остава въпреки ДС-досието си

Въпреки че е работил за бившата Държавна сигурност (ДС), шефът на Държавна агенция "Митници“ Ваньо Танов ще запази поста си. Това обяви в четвъртък вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на отчетна пресконференция на Националната агенция по приходите (НАП).

"Има голяма разлика между хора, които са избрани по някакъв начин през политически процес и хора, които са избрани от министри или от други хора да си вършат работата“, коментира Дянков.

Според него "Танов не е избран чрез гласуване, той не е политическа фигура, неговата задача е да събира приходи, той си върши задачата много добре“.

"Ваньо Танов ще остане шеф на митниците, докато аз съм министър", заяви Дянков.

Преди десетина дни заради принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим оставка подадоха министърът без портфейл с ресор българите в чужбина Божидар Димитров и зам.-вътрешният министър Павлин Димитров. След като прие оставките им премиерът Бойко Борисов коментира, че едва ли ще има нов министър на мястото на Божидар Димитров и ресорът ще бъде поет от някой от настоящите министри.

Засега не е ясно и кой ще наследи Павлин Димитров на поста зам.-вътрешен министър.

До оттеглянето на двамата се стигна, след като излязоха досиетата на дипломатите, сътрудници на ДС и след като Борисов бе обвинен, че прилага "двоен аршин“ и настоява за оттеглянето на посланиците, а оставя на поста министрите.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?