Шефът на митниците вярва в Борисов и няма конфликт с Цветанов

Шефът на митниците вярва в Борисов и няма конфликт с Цветанов

Директорът на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов смята, че ще запази поста си, защото ″вярва на премиера и си върши работата″. След като бе изслушан във вторник от парламентарната комисия по вътрешен ред, той заяви пред журналисти, че не е в конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Миналата седмица Цветан Цветанов за пръв път публично изрази недоволство от работата на митниците, които са подчинени на финансовия министър Симеон Дянков. Цветанов каза, че очаква политическо решение от премиера, който първоначално не се ангажира със страна в спора и насърчи граничните полицаи и митничарите "да се дебнат", а после каза, че Танов ще запази поста си.

Във вторник Ваньо Танов каза, че Цветанов има правото на собствено мнение, но работата на шефа на митниците трябва да се оценява от финансовия министър Симеон Дянков. "Ако има нещо, трябва да си разговарят двамата министри, на мен никой не ми пречи да работя", заяви Танов, като деликатно обясни, че борбата с контрабандата е основно в задълженията на МВР.

Въпреки това намекна, че е подложен на натиск от "почти всички олигарси, свързани с акцизни стоки – алкохол, горива и цигари".

"Примерно промените в Закона за акцизите не им харесва, защото се гарантира контрол, ясни и точни правила. Тези, които са спестявали досега да плащат, е естествено да не им харесва да плащат", онагледи ситуацията Танов. Той отказа да назове имена, но добави, че е убеден в едно: "Аз това, което съм поел като ангажимент пред премиера, и това, за което той ми е дал картбланш – аз изпълнявам. Това, което ми е дал като картбланш, е отношението към всички да е еднакво. Така че аз го правя и затова съм спокоен".

Танов, който по време на предишното правителство оглавяваше ГДБОП, заяви, че по отношение на контрабандата не могат да се правят сравнения с периода 2006-2007 г. и сега.

Той отхвърли твърденията, че 50 процента от пазара на цигари е контрабанден. Шефът на митниците информира, че с 34% са намалели "физическите обеми, които се облагат с акциз от началото 2010 г., а с 13% са намалели приходите от цигари в хазната. Тук обаче трябва да се отчете, че в първите три месеца на годината са продавани акцизи на старите цени″.

Ваньо Танов е убеден, че в следващите месеци контрабандата ще намалее. Той допълни, че във всички страни след вдигане на акциза има рязко намаляване на физическите обеми и увеличаване на контрабандата, след което пазарът се стабилизира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?