Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Харчете колкото можете и малко отгоре

Кристалина Георгиева

"Моля, харчете. Харчете колкото можете и малко повече", призова шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя участва в руския Гайдаровския форум, който се провежда в Русия от 2010 година. Организатори са Руската академия за национална икономика и администрацията на руския президент.

Георгиева коментира, че светът трябва да премине към икономика с ниско потребление на въглеводороди.

"Връщането към 2019 г. (след пандемията) не е необходимо. Трябва да изградим икономиката на утрешния ден. Нашата задача е да направим крачка напред в оценката на качеството на растежа", каза Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Шефката на МВФ подчерта важността на непрекъснатото предоставяне на подкрепа от страна на властите на страните за икономиката. "Трябва да бъдем много внимателни, за да не прекратим преждевременно подкрепата, защото ако направим това, ще получим вълна от фалити и структурна безработица", каза българският икономист.

Според нея преодоляването на кризата ще е по-лесно за страните с по-стабилни икономики. МВФ призовава светът да адресира проблема с неравенството, което бе задълбочено от пандемията. Съветът е да се постави акцент върху минимизирането на щетите за нискоквалифицираните работници.

"След пандемията ни вълнува въпросът за равен растеж. След пандемиите винаги е имало въпрос за нарастващо неравенство", заяви Кристалина Георгиева. Според ръководителя на МВФ кризата засяга особено младите нискоквалифицирани кадри.

"Следователно се нуждаем от финансови лостове, включително в областта на данъчното облагане, за да сведем до минимум щетите за такъв персонал", убедена е Георгиева.

Директорът на МВФ отбеляза значението на ваксинацията за икономическия растеж. Според ръководителя на МВФ инвестициите са необходими не само в областта на климата, но и за подпомагане на тези, които са загубили работата си в резултат на кризата, причинена от пандемията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?