Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на МВР към Нинова: Под вола теле се търси, сигурно от завист

Управляващи и опозиция загряват по медиите преди вота на недоверие за сигурността

7 коментара
Шефът на МВР към Нинова: Под вола теле се търси, сигурно от завист

Управляващите и БСП "загряваха" през уикенда по медиите преди парламентарния дебат по вота на недоверие срещу кабинета на тема "Сигурност". БСП откри широк фронт на атака, а от последните изяви на Нинова и съпартийците се вижда, че търсят начин да печелят точки по линия на антибежанските настроения и тъй като реални основания за това няма, вкарват опорната точка за "тайни" договорки между европейските лидери, които според нея ще навредят на България.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично не си е на мястото, но не е само това проблемът. Правителствата на ГЕРБ системно, упорито и последователно изтеглят държавата от сигурността – от задължението държавата да пази границите си и да охранява народа си, коментира лидерът на БСП в неделя сутринта пред бТВ.

Битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се случи, посочи тя.

"ГЕРБ прие Закон за частната охранителна дейност и прехвърли тази охрана на народа си върху частните фирми. Там се генерират между 1.5-1.7 млрд. лева ресурс", изтъкна Нинова.

"Миналата седмица внесоха още законодателни предложения – да се прехвърли на общините ангажиментът да създават полиция и структури, които да охраняват. Тоест големият проблем е, че те изтеглят държавата от ключови сектори, които са задължения на държавата", допълни тя.

Според нея назначаването на политически фигури, които нямат нищо общо с професионализма, е истинската причина, която демотивира полицаите.

Разкрит бил "тайният смисъл на разговорите за мигрантите"

"Борисов е притеснен, защото беше разкрит тайният смисъл на разговорите за мигрантите", каза Корнелия Нинова. И разясни, че от френски вестник е дошла новината, че по време на срещата на върха в София са се водили разговори за подписване на двустранни споразумения, например между Германия и България, Германия и Гърция, за да се върнат тук мигрантите, които са минали за първи път през страната ни.

Нинова каза, че ще повярва на Борисов, че мисли за интересите на държавата, ако се върне от срещата в Брюксел и отмени тази част от стратегията за мигрантите на Министерския съвет, в която се казва, че страната ни гледа на тях като работна сила, която ще оправи икономиката и ще реши демографската криза.

Според нея досега Борисов "безрезервно е слушал Меркел и получавал потупване по рамото". "Сега ли се сети, че има проблем? Звъни на Орбан в опит да вземе завоя, но този завой е много остър и може колата да излети от пътя", каза Нинова.

Накрая тя декларира, че БСП са готови да отидат на предсрочни избори, на които ще се борят да спечелят.

Малко по-късно министърът на вътрешните работи Валентин Радев и шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов свикаха извънреден брифинг в централата на ГЕРБ, който "да опровергае някои внушения", по думите на Радев, които са се чули тази сутрин Нинова.

Няма никакви 6000 полицаи. В програмата пише 1000. Назначили сме 1700

"В началото започна с битовата престъпност и говори, че трябвало да назначим 6000 полицаи. Няма никакви 6000 полицаи", каза министърът. Той прочете част от управленската програма, в която е записано: "Полицейско присъствие във всяко населено място. Териториално преразпределение на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малки и средно големи населени места чрез назначаване на поне 1000 униформени служители и жандармерия".

"Това е текстът, така беше и в предизборната програма, почти същото сме пренесли в програмата за управление на правителството. Г-жо Нинова, както и всички, които се интересуват от темата - става дума за 1000. Ние сме назначили 1700 досега", подчерта Радев. По места работели и 630 мобилни групи, което означавало, че системата функционира.

Всеки политик би трябвало да знае, че "ГЕРБ създава правила"

"Не знам кой я съветва", каза Валентин Радев по адрес на Нинова и окачестви като абсурдно твърдението ѝ, че ГЕРБ се оттегля от сигурността.

"Как може да го каже човек, който е присъствал в политиката и би трябвало да знае, че ГЕРБ идвайки на власт създава правила", възмути се министърът.

След което даде и пример със законодателните промени на ГЕРБ, чрез които се даде право на военните опазват границите.

Казваме условно, че ще затваряме границите

Отвръщайки на Нинова за бежанците, Данаил Кирилов напомни, че служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, е отменил постановление, с което се създава Наредба 208, отнасяща се до предоставяне на убежище, като след това, в нарушение на всички правила, е гласувал същата наредба.

Валентин Радев пък напомни на БСП позицията, с която отиде Бойко Борисов на извънредната среща в Брюксел тази неделя за мигрантската криза – незабавно да се затворят външните граници на ЕС.

"Премиерът днес нищо няма да подписва. Ние мислим като председателство. Борисов и Орбан мислят еднакво. Ние казваме: "Затваряме границите", те ни се подиграват. Много ясно, че не говорим буквално. Как да опазим 3 хиляди километра граница на Гърция?! Казваме условно, че ще затваряме границите", заяви Радев и допълни: "Какво правим, ако влязат у нас толкова мигранти, колкото са в Гърция? ГЕРБ има правила. Ние не сме зверове тук".

"Това е спекулация от страна на Нинова, за това ѝ отговаряме. Присъствал съм на всички разговори на премиера за мигрантите. Искам да подчертая - ГЕРБ създава правила, те ги разрушават. "Тайни преговори" - и аз се чудя от къде знае Нинова за "тайни преговори"? Благодаря за критиките, ако виждат такива, но да кажат - къде бъркаме в политиката си?", призова възмутено Валентин Радев.

"Под вола теле се търси, аз друго не виждам. Може би е от завист", обобщи той.

Заловеният затворник е жив и здрав. Може да е престъпник, но ние пазим всички

Вътрешният министър освен това съобщи, че задържаният в събота избягал затворник Борис Иванов е жив и здрав. Той е разпитван дали има информация за подготвяни бягства и от други затворници.

"Нищо ново няма покрай затворника. Той е жив и здрав, не е ранил никой. Всичко е по правилата. Стреляно е във въздуха. Той може да е престъпник, но ние пазим всички граждани", разясни Радев.

След което повтори, че на дебата по вота на недоверие "ще отговори на всяка забележка".

Сигурно има и слабости, но се опитваме да ги изправим

Той уточни, че сам си посочва слабостите: "Естествено, че в най-голямата система в държавата със сигурност има много слабости. Опитваме се да изправим всичко онова, което не е добре според нас и го правим. Аз съм с тази задача там"

По отношение на исканата му оставката министърът повтори, че по този въпрос може да се произнесе само премиерът. "Моята задача и очакване е, че на вота ще можем да кажем истината", допълни Радев и заяви, че ще разкаже своите забележки срещу мотивите на БСП. "Ние като разкажем нашата приказка по всички тези забележки, хората ще кажат дали се справяме".

И според председателя на Правната комисия в парламента Данаил Кирилов, всички обвинения от страна на левицата са проява на завист и ревност, защото ГЕРБ се справят добре в сферата на сигурността и знак за това е, че бежанските лагери у нас в момента са празни.

Елена Йончева: Бягствата от затвора са само видимата страна на целия провал

По-рано депутатът от БСП Елена Йончева отбелязва пред бНР, че залавянето на избягалия затворник в Ловеч не олекотява темата за внесения от БСП вот на недоверие към правителството по темата "Сигурност". Йончева посочи убийствата от последната година, телефонните измами и престъпността в малките населени места като основни проблеми, с които управляващите не могат да се правят.

"Бягството от затвора – това е само видимата страна. Това е видимата страна на целия провал в системата на вътрешна сигурност. В България има над 1000 души, осъдени с влезли в сила присъди – те вместо да са в затворите, се намират сред нас. Никой не може да ни каже защо тези хора не са в затвора. Проблемите са хронични. Не става дума за двама или трима избягали от затворите и един, който вчера е върнат. Вижте какво се случва в България – агресия, побои, престъпни набези над цели села и убийства. Това се случва всекидневно пред очите на българските граждани. Това е проблем за всеки българин. Това са аргументи не на леви или десни сили", изтъкна Йончева.

Цветанов: Проблеми има, но има и системен подход за решаването им

Тя каза, че 75% от обирите по домовете не са разкрити, 85% от телефонните измами също. По думите ѝ полицаите в България не намират никакъв стимул за работа.

В сектор "Сигурност" има проблеми, но има и системен подход за тяхното решаване, отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов. Той обясни какво е направила държавата през последната година за сигурността на хората: "От май 2017 г. до май 2018 г. са назначени по направление на дейност полиция 1765 служители. Понеже в техните мотиви се говори за прекратени служебни правоотношения на над 2000 човека, аз ще кажа, че по направление на дейност полиция те са само 613. Това, което се излага в мотивите за неизпълнение на обещания за полицай във всяко населено място – за една година можем да отчетем, че са изградени 630 мобилни екипа за опазване на обществения ред за всички областни дирекции".

Цветанов отчете, че ГДБОП е възстановила доверието с европейските и евроатлантическите ни партньори. Вече имаме една висока оценка от съвместната ни работа, добави той.

Йончева отправи и обвинения във връзка със Закона за частната охранителна дейност. Цветанов отговори, че с този закон не е променено нищо, а е дадена възможност за координация и получаване на информация от охранителните фирми, където те имат обекти.

"Светът е коренно променен. Не всичко се управлява от държавата, а много от дейностите вече са в частни ръце и това е по целия свят. Когато държавата трябва да изпълни своите задължения, тя трябва да бъде в диалог и да има възможност да разчита на всички структури", коментира Цветан Цветанов.

Елена Йончева изрази съмнение, че премиерът Борисов ще защити достатъчно твърдо в Брюксел българската позиция за мигрантите. Според нея се очертава тенденция "да се превърнем в буферна зона като външна граница на ЕС и Шенген".

Цветан Цветанов ѝ отвърна: "Миграционният натиск към страната ни за последната година е с 82% подобрение и недопускане на бежанци на територията на страната. Напливът от преди години вече го няма".

"Премиерът Борисов ще отиде в Брюксел, ще защити националния интерес и той беше много ясен в изказването си в българския парламент преди два дни. Той каза, че няма да се подписва никакво споразумение сега, ще се води дебат. Смятам, че това, което прави ЕК за реадмисионните договори с държави, източници на миграционен поток към Европа - това е темата, която трябва да се дискутира. Само единната и силна позиция на ЕС може да ни гарантира защита и на националните интереси, и на европейските интереси. Днес решения на тази неформална среща няма да се взимат. Дебатът в ЕС ще продължи в предстоящите месеци", каза Цветанов.

Волен Сидеров: БСП внася вота колкото да отбележи края на европредседателството

БСП няма сериозни аргументи за вот на недоверие в сектор "Сигурност" и го внася колкото да отбележи края на европредседателството, коментира пред БНР и лидерът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

"Нямат сериозни аргументи. Професионалният политикът трябва да каже нещо все пак по-точно и конкретно. Не може да се каже: "Хората нямат доверие в МВР"- те хората нямат доверие в нищо, в никоя институция. Да кажеш това, не е професионално", заяви Сидеров.

Според него е възможно да има осезаемо полицейско присъствие в селищата, които са най-застрашени от битовата престъпност. Дори два пъти на ден да минава патрулка - това респектира, смята той. По думите му има достатъчно състав на МВР, за да се постигне това.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ARROGANT
  #7

  Аз виждам само едно ТЕЛЕ. Това на снимката.

 2. trezwomislesht
  #6
 3. анита хегерланд
  #5

  Проблемът с престъпността може да се разгледа по следния начин: основната криминогенна група в ЕС са младите мъже между 14 и 30 години, които са без работа, без перспектива или без жена. Работи се по европейски програми за младежка заетост. Безработицата е намаляла, битовата престъпност - също. Когато тенденцията е положителна, няма никакво основание за вот на недоверие. Защото БСП ни докараха до ръба, две години нямахме стабилно правителство. Нинова и Йончева да си вървят, вече нямат място в политиката. Не ги искаме!!!

 4. Диана
  #4

  Калинка, Гинка, Теменужка и Валентинка...Аман от професионалисти!!! Ще ни кОпат, ей, опичайте си акъла!

 5. [email protected]
  #3
 6. Стилиян
  #2

  Сега имаме ГЕРБ вместо НАГЛИТЕ. МВР в цунгцванг, населението - също. Престъпниците, влезли по някакъв странен начин в затвора имат избор - или да останат там или ако наоколо няма чистачки - да духнат навън. Убийства неразкрити доста - масови, на данъчни на бизнесмени - но всичко е точно. Луди пари вкарани в НДК за председателство - половината откраднати, другата - отишли при точните хора. Виновни няма за нищо - нито за взрива в Миджур, нито за наводненията в Аксаково, Бургаско - но всичко е точно. Армия няма, камо ли да пази границата. Падна вертолета и сега какво? Даже ден за траур нямаше! Не симпатизирам на БСП, но съм отвратен от ГЕРБ.

 7. [email protected]
  #1

  Когато БСП и Йончева говорят,как сега ГЕРБ не се справя с престъпността.Трябва да им се напомни само едно нещо на тях, НАГЛИТЕ И КИЛЪРИТЕ. При БСП,има над 13 отвличания за пари,на богати хора,и при тях МВР беше в "цугцванг",а за Килърите,даже нямаха представа,че има група за мокри поръчки,гравитираща около Първанов,като президент.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.