Шефът на най-висшият съдебен орган в Полша си подаде оставката заради скандалните промени

Кадър от протестите в Полша, сн. ЕПА/БГНЕС
Ръководителят на най-висшия орган в полската правосъдна система - Националния съдебен съвет, подаде оставка заради новите правила, въведени от управляващите консерватори и даващи право на политици да избират членовете му, съобщи Асошиейтед прес.
 
Новият закон за съвета бе критикуван и в Полша, и от европейски лидери, които заявиха, че той нарушава основния принцип за върховенство на закона. 
 
Председателят на съвета Дариуш Завистовски заяви, че подава оставка, защото - по мнение на съвета - новите правила, които влизат в сила от вторник, са в противоречие с полската конституция. 
 
Предвижда се членовете на съвета, които досега се избираха от магистратските среди, вече да се избират от парламента и според критиците на закона това накърнява независимостта на съдебната система.
 
На 20 декември Европейската комисия за първи път в историята на ЕС задейства наказателна процедура по отношение на Полша за нарушаване на фундаменталния принцип за независимост на съдебната система. Процедурата може да доведе до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на ЕС.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят