Шефът на НАП: Има как да съберем парите от укрити обороти

Целта провежданите в момента проверки е към края на август да засечем реалните обороти на големите увеселителни заведения по морето и съответно да бъдат възложени ревизии по схемата аналогово облагане. Това разясни в понеделник пред БНР шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов.

"Данните, с които разполагаме, многократното увеличение на оборотите, ни дават подобна възможност и съответно фирмите ще бъдат обложени със съответните данъци и лихви", каза той.

В България да криеш обороти, доходи и данъци е национален спорт, отбеляза Стефанов.  "От 15 проверявани обекта за последните два уикенда са разкрити милион и половина укрити обороти", отчете шефът на НАП.

На въпрос как ще се установят реалните обороти за минали години, той каза, че ще възложат ревизии за всички непроверени периоди назад за дадена фирма.

"Другото, което констатираме, е, че всяка година едно и също заведение с един и същ интериор, с един и същ персонал и т.н. се стопанисва от различни фирми, т.е. новосъздадени фирми и точно с тази цел, да се избягват назад във времето евентуални ревизии. Но ние сме намерили механизъм, по метода на солидарната отговорност ще се опитаме да съберем парите. Аз съм оптимист, че ще съберем пари", каза Красимир Стефанов, който оглави НАП преди година и половина, а преди това бе заместник на Мария Мургина.

Според него причина да не се установят нарушенията е, че "наистина има и служители в нашата система, които по един или друг начин се заиграват с контролираните обекти". Затова за по-малко от 6 месеца има уволнени над 50 служители за съмнения за корупционни схеми.

"Но малко или много, не знам как да го кажа, инерция на прехода, всеки гледа да скрие доходи, всеки гледа да не плаща данъци, по-занижен контрол", каза шефът на НАП.

Той обеща, че и столичните заведения няма да бъдат подминати от проверките, но в момента "нощният живот в София мисля, че е намалял, тъй като всички са на морето, но от септември месец започват проверки и на нощните клубове в София". След това ще дойде ред на зимните курорти.

"Това е идеята, да си насочваме ресурсите към, така, малко на брой, но оборотни търговски обекти, заведения, да установяваме реалните обороти, след това да се облагат със съответните данъци, лихви и административни санкции, и тези проверки да служат като превантивен контрол върху всички останали търговци", заяви шефът на НАП.

"За съжаление, щом нямаме данъчна култура и самосъзнание, бизнесът в България, това е единственият начин, по метода на принудата", заключи той.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?