Шефът на НАТО обсъжда в Молдова проблема с Приднестровието

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер пристигна в четвъртък в столицата на Молдова за среща с президента на страната Владимир Воронин и други молдовски политици, за да обсъди напрежението в отцепилата се Приднестровска република, предаде АП, цитирана от БТА.

Ръководителят на алианса ще разговаря и с молдовския министър на външните работи Андрей Стратан и министъра на отбраната Виктор Гайчук за положението в проруския сепаратистки район, където местните власти наскоро закриха училищата на молдовски език.

В отговор властите в Кишинев наложиха икономически санкции на самообявилата се Приднестровска република.

Преди да бъде избран за генерален секретар на НАТО, Яп де хоп Схефер беше ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Заедно с Русия и Украйна ОССЕ бе посредник между правителството на Молдова и сепаратистите след кръвопролитната война в района през 1992 г, отнела живота на 1500 души.

В интервю за правителствения вестник "Независима Молдова" външният министър Андрей Стратан заявява, за 13-те години, откак са започнали, петстранните преговори по приднестровския проблем (тоест с посредници ОССЕ, Русия и Украйна) вече са изчерпали всичките си възможности, предаде ИТАР-ТАСС. Министърът напомни за идеята на молдовския президент Владимир Воронин да бъде подписан пакт за стабилност в Молдова с участието на САЩ, Европейския съюз, Румъния, Русия и Украйна.

Споделяне

Още от Свят