Шефът на НАТО ще присъства на президентската клетва на Юшченко

Опозиционният лидер Виктор Юшченко ще положи клетва като президент на Украйна в неделя, след седмици на политически вълнения. Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер се очаква да присъства на церемонията, както и полският президент Александър Квашневки.

Датата бе насрочена от парламента малко след като в четвъртък в три часа сутринта местно време Върховния съд на Украйна потвърди победата на Юшченко. Съдът отхвърли последната жалба на съперника му Виктор Янукович за отменяне на обявените от ЦИК резултати и насрочване на нови избори, с което разчисти пътя за встъпването на длъжност на новия държавен глава.

Путин се надява да задържи Украйна в ОНД

Руският президент Владимир Путин, който подкрепяше Янукович и дори два пъти го поздрави за победата му на изборите от 21 ноември, които впоследствие бяха анулирани от съда, в четвъртък изпрати поздравления до Юшченко.

"Развитието на добросъседски и равноправни отношения с Украйна е един от най-важните национални приоритети на Русия", се посочва в поздравителната телеграма на Путин.

Той изразява очаквания Юшченко да следва линията на опонента си Янукович, който обещаваше да интегрира по-тясно Украйна в икономически съюз с Русия и Беларус.

В поздравлението си до Юшченко Путин посочва, че от изключително значение е активното сътрудничество между двете страни в процеса на създаване на единно икономическо пространство в Общността на независимите държави (ОНД).

В кампанията си обаче Юшченко се обяви за по-тясна интеграция на Украйна с ЕС и НАТО.

Присъствието на Схефер ще усили тревогите на Москва

Генералният секретар на НАТО Яп де хоп Схефер ще присъства на церемонията в Киев за полагане на клетва на новоизбрания украински президент Юшченко, предаде Асошиейтед прес.

Схефер изрази увереност, че при управлението на новия президент специалните отношения между алианса и бившата съветска република ще получат допълнителен импулс.

Присъствието на генералния секретар на пакта на полагането на клетвата на Юшченко ще засили опасенията на Русия от установяване на по-близки отношения между НАТО и новото украинско ръководство, отбелязва АП.

И полският президент Александър Квашневски ще присъства на полагането на клетвата на Юшченко, предаде Франс прес. През ноември и декември Квашневски посредничи за разрешаване на политическата криза в Украйна.

Молдова ще засвидетелства лоялност към новия курс на Украйна

Молдовският президент Владимир Воронин също ще присъства на церемонията, предаде ИТАР-ТАСС. Воронин обяви, че избирането на Юшченко за президент ще открие нов етап в отношенията между двете страни, тръгнали по пътя на европейската интеграция.

В съобщение на пресслужбата на президента се подчертава, че Молдова е била единствената страна от ОНД, която не е признала резултатите от анулирания впоследствие втори тур на президентските избори в Украйна, провел се на 21 ноември.

Говорителка на новоизбрания президент съобщи, че на 24 януари той ще посети Москва, а веднага след това ще замине за Страсбург и Брюксел.

Встъпването в длъжност на Юшченко бе забавено заради многобройните жалби на неговия съперник Виктор Янукович първо до ЦИК, а след това до Върховния съд. С произнасянето на съда в четвъртък обаче той изчерпа всички юридически възможности за оспорване на резултатите.

Янукович твърди, че изборната му загуба с 8 процента се дължи на направени в последната минута промени в избирателния закон.

В броеве си от четвъртък официалните вестници в Украйна - правителственият Урядовий куриер и парламентарният Голос Украини, вече са обнародвани решенията на ЦИК за избирането на Юшченко за украински държавен глава.

Изборите за президент на страната бяха повторени от решение на съда, който отмени резултатите от вота на 21 ноември заради многобройни фалшификации, по жалба на щаба на Юшченко. Такова бе мнението на международните наблюдатели, но решаваща бе непоколебимостта на хиляди опозиционни привърженици в Украйна, които дни наред протестираха по улиците на Киев и други градове, независимо от минусовите температури.

Международните наблюдатели на прегласуването на изборите на 26 декември обявиха, че то е било далеч по- честно от предишния вот.

Политическата криза в Украйна бе разрешена с активното участие на ЕС и предизвика сериозен конфликт между Запада и Русия, която се намеси грубо в полза за експремиера Янукович.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?