Шефът на НЕК подаде оставка

Петър Илиев

Изпълнителният директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев е депозирал оставката си пред "Българския енергиен холдинг", съобщиха от държавната компания в сряда.

В краткото съобщение не се посочват мотиви за желанието на Илиев да се оттегли, но само преди дни той излезе с остро становище срещу ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за новия период. Според Илиев определените им тарифи за регулирания пазар не са достатъчни за покриване на разходите на компанията.

За първото тримесечие на 2019 г. компанията прибави нови 72.766 млн. лв. загуба, спад на приходите от продажба с на електроенергия с близо 52 процента спрямо година по-рано, заради промяната на пазарния модел от юли 2018 г., който изпрати всички производители на ток с мощност над 4МВ на борсата.  С 28 процента е паднало производството на ток от собствените водни централи, които осигуряват принципно сериозни приходи на НЕК.

Петър Илиев бе обект и на остри критики от страна на работодателските организации заради това, че НЕК не осигурява достатъчно количества евтина електроенергия на свободния пазар, заради което цените там са високи. Той обаче им отвърна, че приоритетно се захранват домакинствата и малките фирми.

Когато през май 2019 г. работодателите му поискаха оставката, той каза,че няма причини да я подава.

Точно обаче напрежението с бизнеса, а и задълбочаващите се проблеми в НЕК, са довели Илиев до решението за напускането.

Той коментира, че причините са лични, без да даде повече подробности.

Оттеглянето му става и в момент, в който държавата очаква да види дали има инвеститорски интерес, който за финансира намерението на правителството да възобнови строежа на АЕЦ "Белене". Ядреният проект е основната причина за огромна финансова дупка в НЕК. Компанията е похарчила над 3 млрд. лв. за този проект, от които близо 1.2 млрд. лв. са отпуснати назаем без лихви от държавния бюджет, но трябва да се върнат до края на 2023 г. като въобще не е ясно откъде ще се осигурят средствата.

Предстои да се види кой ще бъде назначен на мястото на Илиев.

Илиев пое НЕК през ноември 2014 г., след като ГЕРБ спечелиха парламентарните избори. Дългогодишен служител на държавната компания, преди да я оглави той бе зам.-директор, но бе отстранен от тогавашната си началничка Екатерина Истаткова, назначена от правителството на Пламен Орешарски, а след това отстранена.

Споделяне

Още от Бизнес