Шефът на НОИ остава, Новото време без място в КРС

Година след като мандата му изтече, управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков ще бъде избран за втори мандат. Братът на ДПС депутата Четин Казак – Метин, ще оглави комисията за защита от дискриминация. Ралица Агайн от Новото време ще поеме контрола над застрахователния бранш като зам.председател на Комисията за финансов надзор, но съпартийците ѝ остават без място в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Късно снощи трите партии в управляващия Либерален алианс успяха да се спазарят за близо 30-те вакантни държавни постове, някои от които чакат от година да бъдат попълнени. По-голямата част от тях трябва да се гласуват от парламента, част от договорените кандидатури ще минат още до края на седмицата.

Една година е забавянето на избора на омбудсман, за който НДСВ, ДПС и Новото време са се обединили около кандидатурата на левия депутат Гиньо Ганев.

От същото време чака и избора на комисия за защита срещу дискриминацията. НДСВ са отстъпили пред ДПС и вместо идеята им ром да оглави институцията, ще изберат Метин Казак, съобщиха участници в преговорите.

Също през април м.г. изтече мандата на управителя на НОИ Йордан Христосков, на чието място НДСВ първоначално искаше да назначи зам.социалният министър Валери Апостолов, а в последния месец лансираше зам.шефа на парламентарната си група Валери Цеков. Новото време и ДПС, които заедно с дясната опозиция подкрепяха Христосков, тук са надделели и той ще бъде предложен на парламента за втори мандат начело на НОИ.

Според непотвърдена информация, имало вариант Цеков да стане подуправител на осигурителния институт.

Очаквано, празното зам.шефско място в Комисията за финансов надзор ще се заеме от Ралица Агайн, която още преди два месеца се спрягаше за поста, контролиращ застрахователния сектор.

Новото време обаче остава без представител в съобщителния регулатор КРС. Трите вакантни места на парламента в комисията отново ще се поделят между НДСВ и ДПС в съотношение 2 към 1. Очаква се групата на Доган да предложи отново Камен Костадинов, който вече изкара един мандат в КРС.

Вицепремиерът Николай Василев настоявал в комисията да останат и двамата досегашни представители на НДСВ – Петър Рендов и Зина Трифонова, но парламентарната група на царистите била решена твърдо да вкара в КРС председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев. Все още не е ясно чие място ще заеме той.

6 към 3 към 2 са поделени местата между НДСВ, ДПС и Новото време в ръководството на Сметната палата, чийто шеф отдавна се знае, че ще стане председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров. В ръководството на палатата ще влезе депутатът нововремец Румяна Георгиева, а второто място на партията ще се заеме от човек извън парламентарната група.

С назначението и на Георгиева парламентарната група на Новото време ще се смали до “санитарния минимум” от 10 души. От НДСВ и ДПС обаче нямали интерес да я разформироват, коментираха депутати.

Според източници от НДСВ, депутатите Снежина Чипева и Коста Костов искат да влязат в квотата на царистите в Сметната палата. Чипева е част от т.нар. “юридическо лоби”, сериозен защитник на правителствения закон за приватизацията, а съпругът ѝ е конституционен съдия. Стоковедът Коста Костов в момента председателства парламентарната комисия за борба с корупцията.

Представители на опозицията коментираха, че дори и по времето на Жан Виденов, когато бе формирана Сметната палата, е отпусната макар и минимална квота на тогавашната опозиция.

От БСП допълниха, че нито една опозиционна партия не е водила разговори за участие, но било напълно в стила на управляващите да назначат в Сметната палата “свои хора” заради 9-годишния мандат и депутатската заплата.

С едно място се урежда Новото време в 5-членната комисия “Петканов”, която трябва да се създаде според закона за конфискация на незаконното имущество. ДПС също ще имат един представител, а НДСВ – трима.

Проблем продължава да бъде изборът на подуправител на БНБ. Срещу предложението на управителя на банката Иван Искров поста да заеме Димитър Костов, вече се обявиха от Новото време и ДПС. Част от самото НДСВ обаче също били разколебани, защото Искров не е съгласувал предварително избора си с групата.

Депутати съобщиха, че по време на консултациите в съвета на коалицията са били спазарени и квотите на 7-те “комисари” с ресор води в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която ще бъде одобрена от Министерския съвет следващата седмица. Имена не сме обсъждали, на нас ни дадоха по едно място, разказаха от Новото време и ДПС като уточниха, че е въпрос на предстоящи вътрешнопартийни решения да се определи кого ще пратят там.

За зам.-председател на енергийно-водния регулатор, от НДСВ щели да предложат Пламен Никифоров, директор на дирекция “ВиК” в министерството на регионалното развитие. От жълтата партия разказаха, че хасковският депутат Димчо Димчев, който също се бореше за поста на заместник, окончателно е загубил шанса си за назначение. Димчев така и не намерил лоби, което да го подкрепи, след като и съпартиецът му министър Валентин Церовски вече не му вдигал телефона.

Споделяне

Още от България