Шефът на НОИ: Предизборните пенсионни предложения са за ускоряване на реформата

Шефът на НОИ: Предизборните пенсионни предложения са за ускоряване на реформата

Управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков заяви, че за да има индексация на пенсиите с месец по-рано от предвиденото, със закон трябва да се промени текст от Кодекса за социално осигуряване. Сега в кодекса е записано, че датата за индексиране е 1 юни. Ако текстът бъде променен, НОИ има готовност със задна дата да направи необходимите разчети и да извърши плащане, каза Христосков в неделя пред БНР. По думите му, от 1 юни със сигурност ще има увеличение на пенсиите. В Надзорния съвет на НОИ вече е внесен доклад да се индексират пенсиите със 7%, а най-ниските пенсии – с 13,2 %.

Помолен да коментира предизборните обещания на партиите в пенсионното осигуряване, управителят на НОИ посочи, че всички те са интересни, “не подменят философията на пенсионния модел в България, а внасят един или друг нюанс, в зависимост и с предпочитаемия електорат”.

Предложенията на всички, в това число на НДСВ, са в посока на ускоряване на пенсионните реформи и засилване на капиталовата част. Това са добри предложения, каза Христосков, според когото на този етап НОИ не би трябвало да се ангажира със становище, защото става дума за политически намерения, а не за конкретни действия.

В отговор на въпрос той посочи, че данните от извършените проверки показват, че от 5000 болнични листове, около 2000 са се оказали “некоректни”, като избегна да каже фалшиви.

Йордан Христосков, който през седмицата бе избран от парламента за втори мандат като шеф на НОИ, определи като една от отговорните задачи подготовката на института за членството на България в ЕС през 2007 г.

“Ние отсега трябва да бъдем готови, когато европейските граждани се движат свободно от една страна в друга, те пренасят осигурителните си права и има огромни задължения на НОИ по попълване на конкретни формуляри, по изплащане на обезщетение на чужди граждани, които са в България, и на български граждани, които се намират в друга страна на ЕС. Готвим се за това и нашите хора се обучават”, обясни Христосков.

В отговор на въпрос той повтори, че дефицитът от около 600 млн. лева на НОИ е програмиран. “Не може да се повишават плащанията, да се намаляват вноските и да искаме да няма дефицит. 2001 г. бяха намалени осигурителните вноски за фонд "Пенсии" с 3 процента, с това приходите в НОИ паднаха с 300 милиона лева. Ето ви половината от дефицита откъде идва. Също така от началото на тази година работодателите плащат по-ниски вноски за фонд "Безработица". Не плащат вече вноски за фонд "Пенсии" върху обезщетенията за болест или пък за бременност и раждане. Тук са още около 80 милиона лева. Всички искаме да се увеличат вноските в индивидуалните сметки в частните пенсионни дружества - това са около 200 милиона лева, които ежегодно излизат от НОИ и отиват не в самите частни фондове, нека да кажа, а по индивидуалните сметки на хората”, обясни Йордан Христосков.

Всички тези процеси естествено водят до увеличаване на дефицита във фонд "Пенсии". Но в подобна ситуация се намират всички европейски страни и там никой не упреква осигурителната институция, че е на дефицит, а се търсят решения - или в посока на увеличаване на пенсионната възраст, или пък в посока на търсене на други източници, създаване на резервни фондове, каза в заключение управителят на НОИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес