Шефът на НСИ привикан в парламента да обясни забилото трети ден е-преброяване

Сн. БГНЕС

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски е извикан на изслушване в парламентарната комисията по дигитализация и информационни технологии, за да даде обяснения за проблемите с електронното преброяване на населението. То трябваше да започне на 7 септември, но трети ден гражданите не могат да се регистрират в специално създадения сайт или системата не разпознава личните данни на членове на домакинствата. От НСИ продължават да твърдят, че са обект на хакерски атаки, но не казват дали ще удължат онлайн преброяването, което по график трябва да приключи на 17 септември. Реално три от десетте дни вече са изминали. Не е ясно колко души все пак са успели да се преброят електронно, но НСИ твърди, че техните данни са защитени.

На фона на всички тези проблеми, които са в центъра на медийното внимание, от община Стара Загора призоваха жителите си да се приброят онлайн като изпратиха в ранния следобед в четвъртък прессъобщение.

Изслушването на Сергей Цветарски е насрочено за петък.

След като в сряда вечерта от НСИ казаха, че заради продължаващите проблеми електронното преброяване временно ще бъде прекратено, в четвъртък последва същото съобщение и така не е ясно кога и дали въобще ще може да се извърши онлайн преброяването, за което от НСИ очакваха да бъде ползвано от 70 на сто от хората. Този вариант, пред преброяване вкъщи на хартия, бе широко рекламиран.

В същото време десетки граждани подадоха жалби заради невъзможността да се преброят до националния омбудсман Диана Ковачева. Та информира за това с писма председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание Ивайло Мирчев.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от "Преброяване 2021".

"Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно", пише Диана Ковачева, цитирана от пресцентъра си.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код (УПК), с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн. Оказва се, че ако лицето (лицата) в едно жилище вече са се преброили по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска УПК, удостоверяващ, че за тях не трябва да се попълва карта от физически преброител.

"На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят", посочва омбудсманът.

Ковачева акцентира, че гражданите поставят въпроса за усъвършенстване на системата, с добавянето на бутона "submit", с който да се изпрати този код и с това да се финализира процесът по е-преброяване.

Тя допълва, че хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира.

"Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени", коментира омбудсманът.

Сред другите въпроси на хората са - какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес - нова пречка за получаването на въпросния код, която води до невъзможност имотът и домакинството да бъдат преброени.

"Не по-маловажен проблем, изтъкнат от гражданите, е липсата на достатъчна информираност относно начина, по който ще се осъществи на практика преброяването, например кога ще осъществява посещенията си преброителят, в работно или извънработно време, само в работни дни или и в почивни дни, по какъв начин ще се легитимира т.е. взети ли са мерки, за да не се допуснат злоупотреби като лица с престъпни намерения се представят за преброители, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания, както и такива поставени под карантина. Също така не за всички граждани е достъпна информацията, публикувана в интернет и е необходимо да се търсят и други подходящи алтернативни канали, така че тя да достигне до всички", допълва казусите пред "Преброяване 2021" омбудсманът.

Ковачева е категорична, че в динамичното време, в което живеем, хората трябва да имат навременна информация и гъвкави варианти, също така участието в преброяването да е съобразено с възможностите на гражданите, а не на преброителите, особено в контекста на глобата в размер на 160 лв., с която са заплашени при отказ да участват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?