Шефът на НСлС: Дознателите в МВР не са алтернатива на следствието

Алтернативата на следствието - изграждане на апарат от 2000 дознатели в МВР, засега не отговаря на очакванията, обяви и.д.шефът на Националната следствена служба Румен Георгиев.

"Очевидно прощъпалникът или първите крачки на колегите в МВР не са тичане, не са спринт", коментира Георгиев работата на дознателите, които се назначават в МВР. Румен Георгиев съобщи по БНР, че до лятото на м.г. много дознания са били прехвърляни на следствието, имало и ръст на полицейските дознания, които се преобразуват в следствия - те са общо 7 086.

Целта на изграждането на дознателски апарат в МВР е да бъде синхронизирана нашата система с европейската като повечето престъпления се разследват от звена към изпълнителната власт, а ролята на следствието се редуцира силно до особено тежки случаи, свързани със заплаха на мира или пък закононарушения, извършени от хора с имунитет - министри, магистрати, депутати.

Георгиев обаче за пореден пък се обяви против тази реформа и защити независимия статут на следствието.

Шефът на НСлС се възползва от "еволюцията", настъпила по този въпрос и у самия главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Георгиев припомни, че първоначално Борисов поиска промяна в статута на следствието като твърдеше, че неговата автономност и недосегаемост не стимулира следователите. После, пред самите следователи, генералът каза, че е по-добре да си независим, отколкото политиците да те натискат, да те притискат, както става със службите на МВР.

"Аз се надявам тази еволюция в професионалните среди да стане еволюция и в общественото мнение, защото системата, която съществува, е по-добрата от предишната, на един административен контрол. И мисля, че ще докажем това", заяви Румен Георгиев.

Той отбеляза също, че вече са много по-добри отношенията между следствието, прокуратурата и МВР.

През 2003 г. Националната следствена служба е работила по 66 058 дела, посочи и.д. шефът на НСлС на днешния отчет на службата. От тях заварените дела са 31 000, новообразуваните дела през миналата година са били 4 160 повече от предходната година, което е увеличение близо с 60 на сто и се дължи на промените в НПК, уточни Георгиев. От новообразуваните дела 30 са с постановление на главния прокурор. През годината 13 689 дела са приключени с мнение за съд, което е два пъти повече от 2002 г.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: