Шефът на НСО не подозира гардовете на Борисов за снимките от спалнята

Шефът на НСО не подозира гардовете на Борисов за снимките от спалнята

"НСО на дистанция от всички власти. Общото ръководство е на президента, контролът е на Народното събрание, бюджетът се определя от изпълнителната власт. Тезата, че НСО е беззаконна, показва откровено невежество", коментира пред БНР ген. Красимир Станчев, директор на НСО. 

Ген. Станчев каза пред БНР, че е сигурен в хората, които стоят до първите мъже на държавата.

"Почти 11 години тези хора работят с премиера, няма напуснали и за толкова време е изградено доверие... Не съм убеден, че записите са направени в ситуация, в която охраната е била близо до него. За мен тези записи са с неизвестен източник", каза той във връзка с разпространените снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов.

След случая в НСО тече вътрешна проверка. На този фон управляващите са на път да създадат ново охранително звено под шапката на МВР, което ще дублира функциите на НСО.

Според ген. Станчев е необходимо правилникът за прилагане на Закона за НСО да се промени.

"В 50% от своя състав е правилник за прилагане, в останалите 50% е устройствен правилник. Това е било хитър ход на предишните началници... Имам идеи какви нови структурни звена, някои мога да закрия, но нямам това право", каза той.

По повод случая с арестувания подполковник от НСО, обвинен от прокуратурата в убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, ген. Красимир Станчев заяви, че не може да носи отговорност за личния живот на служителите си, но че това е една от причините да поиска използването на полиграф в службата. 

Директорът на НСО смята, че службата не трябва да охранява неактивни политици. 

Споделяне

Още по темата

Още от България