Шефът на НСО обяви за неморално да се обвиняват всеки път гардовете за катастрофи

Шефът на НСО обяви за неморално да се обвиняват всеки път гардовете за катастрофи

Коли на НСО са участвали през миналата година в 26 леки катастрофи, като държавните гардове са поели отговорността само за 8 от тях. Шефът на службата бригаден генерал Тодор Коджейков заяви, че катастрофите с участието на коли на НСО намаляват.

 

"Като най-често срещано нарушение при пътните инциденти, причинени от наши водачи, можем да посочим неспазването на дистанция. Виновните служители носят административно-наказателна отговорност по Закона за движение по пътищата и са обект на санкции от пътната полиция, а в службата им се налагат дисциплинарни наказания съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили", каза Коджейков в интервю за "Фокус".

 

"Колкото до критиките в общественото пространство за пътните инциденти с автомобили на НСО, не е морално да прехвърляме всеки път вината върху шофьорите на службата. От изнесените по-горе данни е видно, че две трети от общия брой пътно-транспортни произшествия са причинени от другите участници в движението", каза той.

 

Предстои Националната служба за охрана (НСО) да купи 20 нови луксозни автомобила и 3 пътнически микробуса за около 3.65 млн. лева.

 

От службата съобщиха по-рано, че ще се подменят лимузини, които са произведени преди 15-20 години.

 

"Голяма част от колите са с година на производство 1998–2000, с пробег между 250 000 и 400 000 км. Правим всичко възможно да ги поддържаме в добро техническо състояние, но съгласно критериите тези автомобили не са достатъчно надеждни. Като страна членка на Европейския съюз се стремим да спазваме директивите на европейската общност, свързани с опазването на околната среда, експлоатационния живот на превозните средства и системите за сигурност и безопасност на автомобилите", заяви Коджейков.

 

Той коментира още, че очаква законопроектът за Националната служба за охрана (НСО) да бъде приет от парламента. Той е част от пакета закони за националната сигурност, който трябва да мине през пленарната зала до края на мандата и един от най-критикуваните заради многото правомощия, които дава на гардовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България