Шефът на НСО: Приближено до Борисов лице е направило снимките от спалнята му

Вътрешната проверка в службата още не е приключила

Ген. Крисимир Станчев

Националната служба за охрана (НСО) не е съпричастна към разпространената в медиите снимка на премиера Бойко Борисов в спалнята му. Това заяви пред бТВ в неделя началникът на службата ген. Красимир Станчев.  

"Проверката по снимките от спалнята на премиера все още тече, но не се съмнявам, че нашите служители имат общо. Всеки човек има собствен кръг от хора, а вече как е преценен този кръг – не мога да кажа. Нашата съпричастност е дотолкова, доколкото достъпът на определения кръг лица, близки до охраняемото лице, е с много по-облекчен достъп – със сигурност някой от този кръг на премиера е направил снимките. Вярвам на хората от НСО, които охраняват Борисов, те са от 11 години с него, доказани са, с добри взаимоотношения, той им вярва, те му вярват – няма как да се случи това нещо", поясни Станчев.

Той коментира и законовите промени, с които се готви изграждане на охранително звено и в МВР. За него има коментари, че ще дублира функциите на НСО. Някои дори заговориха за закриване на службата, която остана единствена под шапката на президента. 

"Няма как да се говори за закриване на службата, защото тя е въпрос на национална сигурност – няма как охраняемите да останат без тази дейност, но със сигурност тепърва новото изграждане на нова структура ще е много по-скъпо за бюджета. Можеха да предложат на НСО да направи промени в Закона за МВР, щеше да е много по-евтино и ефективно. Под някаква форма службата винаги ще съществува", посочи Станчев.

Той обяви, че не е търсено становище на службата по законопроекта, но създаването на паралелната структура не е здравословен климат за службите и за работещите в тях.

По думите му НСО има лошо наследство от предишни нейни началници.

Ръководителят на НСО коментира и ареста на служителя на службата Борис Иванов, обвинен в убийството на бизнесдамата Станка Марангозова.

"Няма как да нося отговорност за личния живот на един служител, но няма и как да го разследвам дали е виновен. Вероятно има вина, вероятно мястото му е там, където е в момента", посочи Станчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България