Шефът на НСО уволнен, вдигната е блокадата по море и въздух на Доган сарай

Шефът на НСО уволнен, вдигната е блокадата по море и въздух на Доган сарай

Президентът Румен Радев поиска и получи оставката на шефа на Националната служба за охрана (НСО) Красимир Станчев, след което оттегли искането на службата за допълнителната охрана по суша, въздух и море за летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Решението идва часове след като обществеността бе взривена от изтекло предупреждение за ограничаване на достъпа до сградата в парк "Росенец" по вода на 500 метра от брега и по въздух. Скандалът със забраната  взриви за пореден път отношенията между правителството на Бойко Борисов и президента Румен Радев. 

Отмяната на ограниченията за навлизане във водите край сараите ще позволи провеждането на насрочения за събота протест "Масово ходене на плаж", организиран от "Демократична България"  след опита на съпредседателя на формацията Христо Иванов и активисти да стъпят на плажа.,

Борисов обяви на брифинг, че два дни преди готвената гражданска акция за масово плажуване до сарая на Доган Националната служба за охрана (НСО), която е към президента Румен Радев, е поискала от държавните служби забрана на достъпа до имота по море в периметър от 500 метра.

Правителството нямало как да не изпълни заповедта, но въпреки това Борисов разпореди на заместника си Красимир Каракачанов да проучи дали разпореждането може да се спази по начин, по който да не се стигне до конфликт с гражданите.

Час след това президентът Румен Радев, който само ден по-рано обяви, че не може сам да разпореди свалянето на охраната на Ахмед Доган, поиска оставката на шефа на НСО ген. Красимир Станчев и отмяна на заповедта за спиране на достъпа по море до имението в парк "Росенец". Впоследствие Станчев подаде оставка.

В същото време управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" форсираха законови промени, с които да прехвърлят на президента отговорността за назначаването на охрана.  
 
Забраната - със заповеди на НСО
 
Предупреждението за плавателни съдове, водолази и мореплаватели да не навлизат в координатите на 500 метра от брега на сараите в периода от 9 юли до 15 септември 2020 г. бе оповестено първо от изданието Maritime.bg, а заповедта за ограничаване на навлизането на безпилотни летателни средства, планери, дирижабли, както и на парашутни скокове e от 10 до 20 юли. Документът бе изпратен до Mediapool и достоверността му бе потвърдена от РВД..


Забраната за достъп по въздух

Впоследствие, премиерът Бойко Борисов показа оригиналната заповед на НСО с дата 9 юли, според която на територията на парк "Росенец" се намира охранявано от НСО лице и в тази връзка трябва да се обезпечи сигурността му за периода от 21.00 ч. на 9 юли до 21.00 ч. на 15 септември 2020 г., като районът около сарая е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности.

Аналогична заповед от НСО е получила и Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА), която е на подчинение на Министерството на транспорта. ГВА изработва план за използване на въздушното ни пространство по заявка на съответните органи. НСО има право да подаде заявка и е поискало да няма право да се прелита над лесопарк "Росенец" за периода от 10 до 20 юли. ГВА е обработила искането на НСО и е подало данните за публикуване на плана за използването на въздушното пространство над България на РВД, което го е направило, обясниха процедурата от Ръководство въздушно движение.

Борисов обвини президента Румен Радев в сценарий, който да изкара правителството, че брани Доган и да излезе и да каже: "Аз нали ви казах".

"Представете си катери с мегафони да предупреждават хората с лодки са не навлизат, а те снимат и публикуват", коментира Борисов. Той се изплаши също гражданите да не помислят, че кабинетът е пратил срещу тях и военни кораби, като предупреди, че по същото време около Бургас се провежда планираното отдавна международно морско учение "Бриз".

След изказването на премиера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който преди дни бе изгонен от НСО от плажа край имението на Доган, призова "президентството бързо да изясни ситуацията с искането за закриването на достъпа до акваторията на Росенец". "Всички държавни органи трябва да направят нужното да не се оказват никакви препятствия на гражданите, които желаят да посетят брега с лодка или по суша", добави той.

Вътрешният министър Младен Маринов пък попита какви са мотивите на НСО точно сега да поиска това ограничение и защо до 15 септември. Според него това е опит за въвличане на правителството в политически сценарии. Според Борисов това е политически натиск и изрази съжаление, че НСО се използва за атаки.


Забраната за достъп по море

Президентът поиска оставката на шефа на НСО, той я даде

Около час след брифинга на Борисов президентът Румен Радев обяви, че е поискал оставката на началника на НСО ген. Красимир Станчев заради "изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк "Росенец". Впоследствие Станчев подаде оставка.

Радев настоя още за отмяна на писмата, което беше изпълнено. В събота достъпът на гражданите до "Росенец" ще е свободен повъздух, вода и суша.

"След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред президента на републиката волята си да се оттегля от длъжността началник на Националната служба за охрана", посочи в свое изявление ген. Станчев.

Той добави, че "по същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ."

Защо НСО е поискала забраната?

Към момента няма публична информация да е свалена охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По закон НСО "охранява обекти и прилежащите към тях площи, в които пребивава лице, на което е предоставена охрана".

В закона е записано и какво представлява охраната на обект. "Охраната на обект е дейност по възпрепятстване на неправомерно проникване на лица в охраняемите обекти по месторабота и местоживеене на охраняваните лица, както и на пряко посегателство срещу тях". След обявяването на гражданската акция във Фейсбук службата вероятно е счела, че има повишена опасност за сигурността на охраняваното лице и затова е предприела действия да го защити.

Междувременно, от снимка, публикувана от Иво Мирчев от "Демократична България", става ясно, че само за дни на плажа до имението на Доган е изникнала ограда, която загражда двореца.


Новоизникналата ограда

Масовата гражданска акция не е отменена

Забраната, която в последствие бе отменена, дойде ден преди планираната за събота акция "Масово ходене на плаж", организирана във "Фейсбук" на плажа "Росенец". Той е публична държавна собственост и по закон би трябвало достъпът до него да е свободен, но опитът от вторник на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов показа, че това не е така.

"В никакъв случай няма да се откажем в събота да отидем на плаж в Росенец", заяви пред Mediapool Иво Мирчев, който е един от организаторите на насрочения за събота протест-плаж и придружаваше Иванов при акцията край сарая.

По-рано по повод подготвяния протест на плажа край имението на Доган премиерът намекна и за възможно етническо напрежение. Затова разпоредил на вътрешния министър да е внимателен в събота.

Иванов отговори, че ще има гражданско етническо напрежение само "ако управляващите го допуснат и само ако ДПС го организира". "Българската демокрация 30 години е заложница - ние всички сме заложници, политически - на постоянните заплахи от върхушката на ДПС да провокират етнически сблъсъци и етнически конфликти", каза той.  

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов коментира инцидента и разкритикува действията на гардовете, обяснявайки, че освен това "охраняваното лице", т.е. Доган не е бил в близост, не е плажувал на "пешкир" и нищо не е налагало охранителите да реагират по този начин. Можело дори да поканят Иванов и Мирчев и да им предложат помощ с кърпите, ако са дошли за плаж. Премиерът се усъмни, че и изблъскването на двамата във водата не е било съвсем сериозно. Защото ги бутали, докато не започнат да "джапкат" из водата, а след това ги оставяли. После двамата си тръгнали безпроблемно.

Споделяне

Още по темата

Още от България