Шефът на НСС не е чел доклада на МВР за мафията

Директорът на Национална служба "Сигурност"(НСС) ген. Иван Чобанов не бил чел доклада на МВР за организираната престъпност. Той признал това пред вътрешната комисия, след като депутатът от ОДС Иво Цанев попитал дали визираните в доклада Иван Тодоров-Доктора, Константин Димитров-Самоковеца и Мето Илиенски са сътрудничили на НСС. Чобанов отрекъл тримата да са агенти на неговата служба, съобщиха депутати.

На 20 април, когато анонсира наличието на доклад и снимки за връзки на политици и магистрати с мафията, Бойко Борисов разказа как е събрал шефовете на служби в МВР, за да обобщят всичко за основните престъпни групировки в материал за премиера и президента.

Вътрешната комисия вече изслуша министър Георги Петканов, главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефа на финансовото разузнаване Васил Киров по доклада за престъпните групировки. Миналата седмица депутатите единодушно решиха да изслушат по темата контрабандни канали и шефа на НСС.

Чобанов бил питан още и дали бившата барета Алексей Петров и убитият сикаджия Поли Пантев са били агенти на контраразузнаването. Шефът на вътрешната комисия обаче го посъветвал да не отговаря, защото двамата не фигурирали в доклада на МВР.

Контраразузнаването не е получавало информация от чужди служби за контрабандни канали, стана ясно от думите на Владимир Дончев, след срещата с ген. Иван Чобанов.

Установено беше, че цялата информация за контрабандни канали, която събира НСС, се предава своевременно на НСБОП, която е службата с полицейските правомощия да разследва, обясни Дончев.

По време на срещата били обсъдени и въпроси, свързани с евентуални бъдещи промени в закона за МВР, които да дадат възможност на НСС да изпълнява по-добре своите правомощия. Конкретни промени обаче не били дискутирани.

Открай време контраразузнаването настоява за полицейски правомощия - да може да арестува и обискира, припомниха депутати. В момента НСС се води информационно-аналитична служба и е принудена да възлага реализацията на разработките си на друга служба в МВР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?