Шефът на НЗОК иска от цигарите да се отчислява такса „здраве”

Българинът не иска да дава още пари за здраве, но харчи за лотария, обобщи Дечо Дечев

Шефът на НЗОК иска от цигарите да се отчислява такса „здраве”

От всяка продадена кутия да се отчислява определена сума, която да отива в специален фонд и така да се осигури допълнително финансиране на здравната система. Тази идея лансира шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. Според него по този начин може да се увеличат парите за здраве, без да се повишават вноските и осигурителната тежест.

Например определена част от цената на кутиите с цигари да постъпва в този обществен фонд. И ако в България се пушат по около 3 млн. кутии цигари на ден, само по 50 стотинки да се отделят от тях, това са 1,5 млн. лв. на ден допълнителни средства, което прави по 500 млн. лв. на година само от цигарите", заяви Дечев пред Дарик радио.

Едновременно с това обаче той призна, че и в момента парите за здраве не се харчат целесъобразно. Резултатът е все по-големи суми, но не и по-добро качество на услугата. На финала се налага и доплащане от пациента.

Съгласен съм с констатациите на Международния валутен фонд (МВФ), че здравеопазването в България е скъпоструващо, неефективно и с високи доплащанията. И трите неща са верни", заяви Дечев.

Шефът на НЗОК смята, че българското общество не е съгласно да дава повече пари за здравеопазване. Но няма проблем да харчи за лотария например.

Обществото няма против да дава милиарди за лотарийни билети например, но не иска да дава за здраве по някаква причина”, обобщи той.

Около 4, 25 млрд. лв. отделя държавата за здравеопазване. Още толкова са нужни под формата на доплащания, за да функционира системата добре, пресметна Дечев.

Българинът в никакъв случай не боледува повече, отколкото боледуват други. Но голямата разлика е, че българинът не се лекува така, както трябва, за разлика от другите в Европейския съюз. По принцип ние сме еднакви като разходи, като изключим процента, който даваме за лекарства - при нас той е около 30%, което е с около 50% по-висок дял от общите разходи спрямо други европейски държави. Средният разход за медикаменти от публични средства е около 20% в други държави, а в някои и под 20%", обясни шефът на здравната каса.

Споделяне

Още от България