Шефът на охраната на АЕЦ "Козлодуй" уволнен заради уронен престиж на централата

Петкова обясни защо е уволнен шефът на охраната на АЕЦ "Козлодуй", сн. БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че шефът на охраната на АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов е бил уволнен, тъй като правителството и лично премиерът Бойко Борисов не толерирали демонстрираното от него "безпардонно скандално поведение" в разпространения в социалните мрежи видеоклип със заплахи за уволнение към полицай от Козлодуй.

За отстраняването на Караджов бе съобщено в събота като от правителствената пресслужба акцентираха върху това, че случаят е от февруари, когато на власт бе служебният кабинет на Огнян Герджиков. От екипа на служебния енергиен министър Николай Павлов обаче обявиха, че още тогава той е наредил на шефа на ядрената централа Иван Андреев да извърши проверка на случая и да предприеме действия.

Сега Петкова обяви, че след разигралия се на 15 февруари инцидент Пешко Караджов излязъл в продължителен отпуск по болест. Върнал се на работа на 1 юни и веднага се задействала процедурата по проверката, като той потвърдил за инцидента.

"След като миналата седмица беше публикуван този видеоклип, това са нови обстоятелства, които не са били известни“, обясни Петкова решението за уволнението и допълни, че поведението на Караджов е злоупотреба със служебното си положение.

"Вижда се, че той заплашва с уволнение (полицай, които иска да напише акт на хванат пиян шофьор, който е близък на Караджов – бел. ред.), а той такива правомощия няма. Държи се непристойно. От наша страна толеранс към нито един служител в българската енергетика няма“, коментира тя.

По думите ѝ Караджов е дългогодишен служител в централата. "Очевидно той има съответните професионални достойнства и може да си върши добре работата. Информацията, която аз имам е, че си е вършил добре, в професионално отношение, задълженията. Но тук нещата трябва да бъдат разделени на две – от една страна, това са професионалните достойнства и компетенции на един човек и неговото поведение в една такава ситуация“, каза Петкова.

По думите ѝ подобно поведение е недопустимо и то уронва престижа и на атомната електроцентрала и не бива да бъде толерирано на нито една позиция в страната.

Споделяне

Още от България