Шефът на ООН призова за сдържаност в Либия

Халифа Хафтар

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спокойствие и сдържаност в Либия, където източнолибийските сили, подчинени на Халифа Хафтар, предприеха офанзива към западната част на страната, предаде ДПА.

"Дълбоко обезпокоен съм от риска от конфронтация. Няма военно решение. Само вътрешнолибийски диалог може да реши либийските проблеми", написа Гутериш в Туитър. "Призовавам за спокойствие и сдържаност, готвейки се да се срещна с либийските лидери в страната", добави шефът на ООН, който вчера пристигна в Либия.

Източнолибийските сили, подчинени на маршал Халифа Хафтар, предприеха настъпление към Западна Либия, където е и столицата Триполи, контролирана от подкрепяното от ООН правителство. В страната има две правителства - международно признато в Триполи и друго в източния град Тобрук, което е в съюз с Хафтар.

Източнолибийските сили установиха днес пълен контрол над град Гарян, на около 100 км южно от Триполи, съобщи техният командир, цитиран от Ройтерс.

"Контролираме напълно Гарян и дори докато в момента разговаряме, шофирам в самия град", заяви по телефона за Ройтерс командващият операцията Абделсалам Хаси.

Започналата вчера по заповед на Хафтар операция на нвеговата Либийска национална армия сили има за цел "да прочисти западната зона от терористични групи".

Тя започна в навечерието на конференцията за национално помирение, която ООН ще организира в пустинния град Гадамес от 14 до 16 април. Тя има за цел да очертае мирен план за Либия, включително насрочване на дата за многократно отлаганите парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?