Шефът на отбраната е убеден, че не е имало външна намеса при избора нов изтребител

Ген. Андрей Боцев

Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите за нов изтребител за Военновъздушните сили, заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в неделя пред БНР.

В момента нарочна парламентарна комисия проверява процедурата по избор на нов изтребител поради съмнения, че е била манипулирана. Както е известно, в края на мандата си служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, одобри класирането на офертите и постави на първо място шведският "Грипен". Офертата за американски Ф-16 "втора ръка" е била декласирана. След като формира третия си кабинет, премиерът Бойко Борисов твърдеше, че решение всъщност няма, а е решено да се вземе решение. След това обаче заяви, че изборът е бил предрешен и започват преговори с шведите за "Грипен". Формирането на временната парламентарна комисия пък обтегна сериозно отношенията между президента и управляващото мнозинство, като Румен Радев заяви, че тази проверка била "трибунал" за разправа с него. Радев има отношение към процедурата по избор на изтребители – веднъж като командир на ВВС, а после като президент чрез назначеното от него служебно правителство.

Според последните виждания на Бойко Борисов единственото условие е изтребителите да са нови. Той намекна, че е възможно да се открие нова процедура.


"Ние казваме какво искаме, оттам нататък е работа на комисията и въпрос на преговори какво ще се достави", коментира ген. Боцев. "Не мога да коментирам разни политически изказвания, компетентността и некомпетентността на хората, които се изказват. Мога да говоря за военните специалисти", заяви Боцев, който беше назначен на поста си от Радев през март.

Началникът на отбраната изрази надежда, че и трите проекта за модернизация – на ВВС, на ВМС и на Сухопътните войски, ще получат адекватно развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от България