Шефът на парламента не вижда проблем с безкрайния мандат на Ана Караиванова

Ана Караиванова

Няма пречка главният инспектор Ана Караиванова да упражнява функциите си и в условията на изтекъл конституционен мандат, обяви в понеделник председателят на Народното събрание Михаил Миков. Караиванова е шеф на инспектората към Висшия съдебен съвет вече осем месеца след изтичането на редовния си петгодишен мандат по конституция.

Тя бе избрана за тази висока позиция от тройната коалиция. Преди да стане главен съдебен инспектор Караиванова беше заместник-правосъден министър от квотата на БСП. Още тогава Михаил Миков бе сред хората в БСП, които настояваха именно тя да застане начело на институцията, която е призована да проверява работата на магистратите. Той беше сред хората, които акушираха и идеята за създаване на инспектората.

Сега в качеството си на председател на Народното събрание Миков оправда неспазването на конституционните разпоредби, за които самият той е гласувал, с липсата на политически консенсус. Тълкуването на конституцията от страна на председателя на парламента означава, че Ана Караиванова би могла да изкара практически безкраен мандат начело на инспектората, докато не се намерят 160 депутати, които да я махнат от там.

"В разделена България събиране на парламентарно мнозинство от 2/3 (от гласовете на депутатите, 160 гласа) за провеждане на избор е тежък за решаване въпрос", каза Миков. Той посъветва журналистите да зададат въпроса и на всички неправителствени организации, които искат едва ли не всяко кадрово решение да се взема с парламентарно мнозинство от 2/3 от депутатите.

Много неправителствени организации аплодираха през 2007 година това решение за избор на главен съдебен инспектор. Причината бяха скандалните назначения на парламента на членове във Висшия съдебен съвет, които бяха правени с обикновено мнозинство и задкулисно договаряне, въпреки критиките на тогавашната опозиция. Поради тази причина мнозинството от 2/3 бе заложено като гаранция, че ще се търсят консенсусни фигури.

Зад въпроса за Караиванова Миков заподозря опит за безпринципен натиск.

"Явно Караиванова пречи на лошите в съдебната система да си разиграват интригите. Натискът върху Караиванова не е от вчера и от днес и той не е случаен. Причината е, че тя си върши работата както трябва, спечели одобрението на Европейската комисия. Този орган успя да разбута неприкосновени игри в съдебната система, стояли скрити дълго време. И е много интересно сега проявеното желание от страна на Висшия съдебен съвет да обсеби функции на този орган", каза Миков.

По време на управлението на Караиванова инспекторатът успя донякъде да помогне за ускоряване на съдебните процеси, както и за увеличение на броя наказания за провинили се магистрати. За тази си дейност органът бе на два пъти похвален в докладите на Европейската комисия. В същото време обаче върху институцията бяха хвърлени обвинения за саморазправа основно със столичните съдии.

Инспекторатът изигра ключова роля в скандала около делото "Софийски имоти", в който бе замесен председателят на Софийския градски съд Владимира Янева. Действията на главния съдебен инспектор Ана Караиванова и бившия ВСС в крайна сметка доведоха до реабилитирането на Янева и уволнението на неудобния за управляващите съдия Мирослава Тодорова.

Преди седмица правосъдният министър Зинаида Златанова постави въпроса за необходимостта от избор на нов главен съдебен инспектор, окачествявайки сегашното положение като нетърпимо. С това си изявление тя влиза в конфликт с твърденията на Михаил Миков, че Караиванова може да си стои на поста, колкото си иска, а който поставя въпроса за нейната смяна е от някакъв засегнат кръг в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България