Шефът на пътната агенция също изгърмя заради е-винетките

Омбудсманът иска нов гратис за виртуалния стикер, но това няма да стане

Светослав Глосов

Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов подаде оставка на деветия ден от фалстарта на новата тол система за покупка на електронни винетки, след като по-рано същото бяха принудени да направят служители от по-нисшия ешелон. Това е станало след среща с премиера Бойко Борисов в сряда.

Оставката на Глосов, който изкара на поста малко повече от шест месеца след смяна на предишния пътен шеф Дончо Атанасов в разгара на редица търгове за милиард лева, е четвъртата поред за няколко дни заради хаоса с е-винетките. В събота, отново по настояване на  Борисов, с постовете си в АПИ се разделиха Веселин Давидов от управата на пътната агенция, който отговаря за тол системата, началникът на Националното тол управление Антон Антонов и съветникът на министъра на регионалното развитие Радослав Николов.

БСП обаче заявиха, че няма да се размине само с тях и искат и министерски оставки. Извънпарламентарното обединение "Демократична България" дори настоя за оттеглянето на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев като отговорник за електронното управление.

Към момента не са назначени нови хора на четирите овакантени поста. Така на практика Управителният съвет на АПИ остана само с един член – Дончо Атанасов, след махането на шефа му Глосов и Давидов. В пътната агенция се шегуват, че ако и той бъде уволнен, АПИ може да се закрива.

"Работим за окомплектоваме състава на Управителния съвет на АПИ, така че да няма сътресения в работата на АПИ", каза регионалният министър Петя Аврамова след правителственото заседание.

Срещата при премиера

"Премиерът остро разкритикува начина на това (на внедряване на тол системата – бел. ред.), изрази недоволството си от организацията и поиска поемане на отговорност. В тази връзка реакцията на инж. Глосов беше да депозира оставка", каза пред медиите Аврамова, която е присъствала на срещата между Борисов и Глосов. Тя уточни, че това станало на "редовната оперативка" преди заседанието на кабинета.

Самият Глосов заяви: "Трудностите, които бяха създадени в началото на годината с продажбата на винетките, доведоха до доста неприятни моменти. След разговора, който проведохме с премиера Бойко Борисов, считам, че аз нося повече отговорност, която беше поета в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка и тя беше приета. Каквото можах, направих за АПИ. Благодаря на екипа, с който съм работил, както и на екипа на МРРБ. Нищо лошо към премиера".

Първоначално той твърдеше, че няма хаос с новите е- винетки, които влязоха в сила от 1 януари, а само моментни трудности, характерни при въвеждането на всяка нова система.

Миналата седмица вече Глосов смени позицията и заяви, че има някои проблеми, които се отстраняват.

Ще има ли нов гратисен период?

Междувременно омбудсманът Мая Манолова е поискала удължаване на гратисния период без глоба за липсата на електронна винетка. От пресофиса ѝ съобщиха, че тя е изпратила такава препоръка до МРРБ и до ръководството на АПИ.

На третия ден от хаоса с новата тол система отстраненият шеф на Националното тол управление Антон Антонов каза, че до 15 януари няма да се налагат санкции на шофьорите и те няма да бъдат глобявани от пътната и тол полиция.

После обаче се оказа, че Антонов не е бил разбран правилно и става въпрос за толеранс от страна на тол полицията, която ще помогне на коректните шофьори да си купят виртуална винетка.

Продадени са над 114 700 винетки

Над 114 700 винетки за общо 7.8 млн. лева за продадени до сутринта на 9 януари, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура. Те са на стойност почти 7.82 млн. лева. От сряда пътните такси вече може да се плащат и на касите в бензиностанциите ОМВ. Там може да се плаща и в брой. От 8 януари 2019 г. е в ход поетапната продажба на е-винетки в клоновете на Български пощи в цялата страна. Още по темата тук.

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според Манолова този срок е "несправедливо и некоректно определен". Тя настоява гратисният срок да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не бъдат глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

Манолова коментира и причините за хаоса с винетките. Според нея администрацията се е оказала неподготвена и не е реагирала адекватно на случващото се. Другите причини са липсата на пунктове за продажба на е-винетки на граничните пунктове, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

Непрекъснато се разширяват възможностите за продажби на винетки

Регионалният министър обаче заяви, че според нея не е необходимо удължаването на срока за толеранс на шофьорите. |По думите ѝ се работи непрекъснато за въвеждането на повече начини за купуване на е-винетка: "Всеки ден въвеждаме нови алтернативни начини. Към момента е-винетка може да бъде закупена на касите на А1 и мобилното приложение на оператора, както и на два сайта. Електронни винетки могат да бъдат закупени и от терминалите за самотаксуване – такива вече за монтирани на всички ГКПП, както и в 1400 пощенски станции в брой или с пос терминал".

По думите на Аврамова скоро се очаква е-винетка да може да се купува от всички вериги бензиностанции.

"Така че гражданите ще могат да купуват е-винетка на много повече места, отколкото са могли да купуват хартиена винетка. Ако хартиената е била възможна за купуване на 3000 места в държавата, електронната може да се купува на повече от 4000 места", каза тя.

Тя допълни, че продължава работата по идеята на премиера е-винетки да могат да се купуват и от още 2000 точки в страната – банкоматите на Борика.

"Призовавам всички водачи на МПС да спазват закона, а законът е всеки да кара своя автомобил по републиканската пътна мрежа, като е заплатил съответната винетна такса. Вече има много начини за закупуването на е-винетка и няма причина водачите да не го правят", заяви Аврамова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?