Шефът на Педиатрията одобрява детската болница да е в "Лозенец"

Шефът на Педиатрията одобрява детската болница да е в "Лозенец"

Идеята за детска болница в болница "Лозенец” е добра, защото тя поставя един основен проблем –  този с комплексността на детското обслужване. Това е най-големият проблем в педиатричната помощ в цялата страна. Това коментира директорът на специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков в четвъртък пред Нова телевизия.

"Всички сме единодушни, че трябва да има изцяло нова детска болница. Вариантът тя да бъде в карето на Правителствена болница е добър и според мен, и според специалистите”, каза още той.

По думите му няма спор, че в "Лозенец" материално-техническата база ще бъде по-добра отколкото в СБАЛ "Проф. Иван Митев". По думите му, обаче, механичното пренасяне на Педиатрията не е достатъчно. Трябва да се стъпи на добър анализ за текущите нужди,  кадровата обезпеченост и самата база – т.е може ли Правителствена болница да поеме цялата Болница по детски болести. За да има комплексна детска грижа са необходими и другите ключови детски звена да бъдат приобщени, коментира Здравков.

За момента няма разписан подробеш екшън план как ще стане пренасянето, като по думите му това ще падне на плещите на болничните ръководства, засегнати от сливането и на бъдещия екип на Министерството на здравеопазването.

По думите му бъдещето на детската болница не трябва да става причина за конфликт между лекарите от Педиатрията и болница "Лозенец".
Той е категоричен, че ако зависи от него и екипа му – напрежение между лекарите няма да има. В същото време обаче разбира и част от опасенията на медиците от болница "Лозенец”. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?