Шефът на Пентагона предупреди, че може да използва и военна сила по границата

Шефът на Пентагона предупреди, че може да използва и военна сила по границата

Белият дом е предоставил на американския военен министър Джим Матис правомощия, според които той може дори да използва военна сила по югозападната граница на страната, за да защити митническия и граничния персонал от евентуална атака на имигранти.

Това заяви шефът на Пентагона в сряда вечерта, цитиран от Асошиейтед прес. По думите му при определени обстоятелства това може да означава да се използват войници за временно задържане на мигранти в случай на безредици или насилие срещу патрулите на граничната охрана. 

"Ще ви държим в течение за всяка нова възложена ни мисия и за всяка промяна на броя на изпратените на границата войници", добави Матис.

До момента в граничната зона са изпратени около 5800 войници на действителна служба. Засега задачата им бе главно да поставят телени мрежи или други бариери по границата и да транспортират граничарите. 

Матис подчерта необходимостта войниците да не бъдат въвличани в роли на гражданско правоналагане, като арести или други полицейски функции, което се забранява от закона, освен в специални случаи, посочени от Конституцията или Конгреса. 

Военният министър добави оше, че този път той е натоварен с пълномощия за повече от това, но добави, че ще ги използва само в отговор на конкретно и обосновано искане от министъра на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен. 

Матис говори и за проблемите с Русия, възникнали около Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Както е известно, САЩ обявиха намерение да излязат от него, което би означавало нова надпревара във въоръжаването. Той изрази надежда, че ако Москва покаже стремеж да се върне към поведение на спазване на този ключов договор за ограничаване на надпреварата във въоръжаването, това ще бъде най-добър изход от ситуацията: "Засега се движим към неприемлива ситуация, при която едната страна нарушава договора, а на другата се налага да живее с това."

"В процеса на развитие на нещата ние ще следим за всякакви знаци, които свидетелстват, че Русия иска да се върне към спазване (на договора). Това ще бъде най-добрият изход и ние искаме да се случи именно това", добави Матис, предаде ТАСС. 

Агенцията припомня, че Вашингтон още не е уведомил официално Москва за намерението си да излезе от договора. Русия отрича американските обвинения и на свой ред изявява претенции към САЩ относно изпълнението му.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?