Шефът на "Подкрепа": 20 г. критикувах втория пенсионен стълб, сега правя компромис със себе си

Димитър Манолов

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който дълго време критикуваше състоянието на втория пенсионен стълб, обяви, че е готов да направи компромис със себе си и да подкрепи промените в него.

"Самият аз, който 20 г. тежко критикувах тази система, в момента правя компромис със себе си в името на това осигурените лица да не пострадат. Ако системата беше останала такава, каквато беше композирана в началото, сега абсолютно сигурно осигурените лица щяха да пострадат. Сега е възможно да не пострадат, но, разбира се, за тази работа пак ще плати държавата – а не системата, която е причинила това", посочи Манолов в интервю на бТВ.

В края на миналата година държавата се съгласи да финансира през НОИ много по-голяма част от пенсията на пенсионерите от втория стълб, тъй като имаше опасност те да получат доста по-ниско плащане заради твърде недостатъчните добавки от частните фондове. Държавата се съгласи да редуцира пенсията от НОИ за родените след 31.12.1959 г. с под 10%, а не с над 20%, както беше заложено в системата, поради което хората в крайна сметка ще получат нормална пенсия.

Освен това, в петък депутатите приеха на първо четене забавените с години промени в Кодекса за социално осигуряване, които трябва да регламентират изплащането на вторите пенсии (добавки), което ще стартира през септември тази година. При гласуването се оказа, че има разнобой между социалното министерство и Комисията за финансов надзор доколко са защитени интересите на осигурените лица. Затова работна група ще изчиства текстовете между първо и второ четене.

Жените, които първи ще се пенсионират през септември тази година, с възможност да получават и втора пенсия от частен фонд, няма да бъдат ощетени и общата сума от двете пенсии няма да е по-малка от тази, която биха получавали, ако разчитат само на Националния осигурителен институт, обясни пред бТВ Манолов, който е и ротационен председател на надзорния съвет на НОИ.

Според него през всичките тези години акцентът е бил върху интереса на частните пенсионни фондове, а не на хората. Така се е наложила промяна в съотношението между парите за първия стълб и участието в допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Резултатът – първите пенсиониращи се би трябвало да получат даже малко повече, отколкото при вариант с партида само в НОИ.

"Моята основна критика е, че държавата не може да те принуждава да участваш в тази система, формирайки печалба на някакъв друг субект. Държавата трябваше да организира този процес. На критиците, които казват, че държавата не може – държавата може. Вътре в НОИ има един учителски пенсионен фонд, който е по-стар от тези и неговото финансово здраве е много по-добро, отколкото на частните пенсионни фондове. Той отдавна плаща пенсии и добавки към пенсиите", каза още Манолов.

По думите му държавата трябва да помогне на гражданите с информационна кампания, за да може всеки да прецени дали има смисъл да се осигурява за втора пенсия – тъй като случаите са строго индивидуални и са свързани с дохода и редовността на вноските.

Споделяне

Още по темата

Още от България