Шефът на полицията в Дупница защитава "Делта гард" от закона

Охранител на "Делта гард" брани асаньорния завод в Дупница

Шефът на районното управление на МВР в Дупница Борислав Динев отказа да изпълни съдебно решение, за да не изгони гардовете на прочутата охранителна фирма "Делта гард" от територията на асансьорния завод в града. Това става ясно от репортаж на бТВ, в който се разказва за безуспешния опит на частен съдебен изпълнител да наложи волята на българския съд.

Главните действащи лица в този казус са познати от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Фирмата, която трябва да предаде собствеността на асансьорния завод в Дупница, е на Илия Златанов. Във владение трябва да бъде въведена фирмата "Хах 18". Двете страни са съгласни да предадат собствеността една на друга. Трета фирма – "К Корекшън", която от юли тази година е с ново име – "Изамет Трейдинг", твърди, че е истинският собственик на завода. Съдът е отхвърлил нейните претенции, но гардовете от "Делта гард" охраняват нейните интереси, а шефът на полицията отказва да изпълни задълженията си и да се намеси.

По закон полицаите следват указанията на съдебните изпълнители, ако се стигне до конфликтни ситуации. Вместо да изпълнява разпорежданията обаче, началникът на полицията се опитва да разубеди частния съдебен изпълнител да приложи съдебното решение за смяна на собствеността на завода, съобщава бТВ.

На 4 август частният съдебен изпълнител отива да изпълни задълженията си, но не е допуснат от служителя на охранителната фирма. На място са и адвокатите на дружеството, което предава, и дружеството, което приема собствеността на асансьорния завод.

По закон ключалките на обекта трябва да бъдат сменени и така единствено новият собственик да има достъп. Там ги посреща охранител от фирма "Делта гард" и отказва да допусне изпълнението на съдебното решение. Частният съдебен изпълнител е Елица Христова от Кюстендил. Тя се притеснява за сигурността си и затова приема да разкаже какво се е случило само по телефон.

"Действието се извършваше от моя колега помощник ЧСИ Кирил Кирилов, който отиде на място в Дупница. За съответното действие беше поискано по надлежния ред съдействие от полицията, тъй като очаквахме, че ще има евентуално съпротива при предоставяне достъпа до недвижимия имот", коментира Христова, цитирана от бТВ.

На място се яви началникът на местното районно полицейско управление, заедно с още двама други униформени.

"За мен беше изненадващо обстоятелство, че изобщо началник на РПУ предприема действия, за да се яви лично за едно принудително изпълнение. Така или иначе, той беше там и прояви активност, каквато според мен е необичайна. Той настояваше действието да бъде отменено или поне да бъде спряно или да бъде отложено", коментира адвокатът на дружеството, което предава собствостта върху завода - Грета Ганева.

"Това е все едно полицията да ревизира съдебно решение - да каже, че това решение не е правилно. Съдебният акт се изпълнява такъв, какъвто е. Няма как някой от полицията да окаже давление на съдебния изпълнител, когато той изпълнява съдебното решение или какъвто е актът", обясни председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Началникът на полицията обаче не следва указанията. Пред портите на завода той разговаря с неизвестен човек от телефона на частния гард от "Делта гард". От телефонния разговор става ясно, че трета фирма, която твърди, че всъщност е собственикът на завода, ще изпрати доказателства за това по факса на полицията. Този въпрос обаче вече е решен от съда и претенциите са отхвърлени.

Адв,. Ганева обясни, че началника на РПУ-то е настоявал три часа да се чака. Той дори е канил адвокатите и частния съдебен изпълнител на обяд, обяснявал как ще им поеме разноските по пътуването до София и други неща.

"Много тъжно е и мъчно е да гледаш човек, който се гърчи, разбирайки, че поставя главата си на дръвника. Но той пое този риск и докрай не пожела да допусне да бъде извършено законосъобразното действие, това, което е предписано от закона, съзнавайки, че извършва нередности. Впрочем, на два пъти упомена, че това, което прави, неговият началник от ОДМВР, сиреч директор на ОДМВР-Кюстендил е запознат. Към края на цялата тази история, освен, че дойде кола от София от "Делта гард", дойде и кола от СДВР със служители от СДВР. Не знам какво се случва и поради каква причина и кой ги изпрати от София, въз основа на какво? При всички случаи, обаче, това трябва да е някой началник, който да е на ниво над ОДМВР-Кюстендил и над СДВР и най-вероятно, това трябва да е или ръководителя на ГДНП или министърът, не знам", коментира адв. Ганева.

В крайна сметка частният съдебен изпълнител преценява, че трябва да насрочи друга дата за изпълнението заради риска за собственото си здраве. Началникът на полицията се подписва под протокола, в който ясно е записано, че не е съдействал.

"Разпоредих на органите на МВР в лицето на началника на РУ на МВР гр. Дупница Борислав Динев да отстранят представителя на охранителна фирма "Делта гард" от обекта… Поради отказа за съдействие, изразяващ се в охрана на действията ми, принудителни действия по извършване на въвода са невъзможни поради риск за физическото ми здраве и това на ключаря", се казва в документира, изготвен от частния съдебен изпълнител. Той е подписан от шефа на районното в града.

Наказателният кодекс предвижда пробация или парична глоба за длъжностни лица, които откажат съдействие на частен съдебен изпълнител.

"Полицейски екип е бил на място след сигнал и молба на частен съдебен изпълнител. Целта на присъствието на униформените е била – гарантиране на обществения ред. Съдебният изпълнител не е бил допуснат в сградата от служители на частната охранителна фирма, осъществяваща охрана на обекта. Съдебният изпълнител и управителят на охранителната фирма са уточнили детайли, свързани с предоставяне на необходими документи, не се е наложила каквато и да била намеса на полицията", се казва в позицията на районното управление в Дупница.

Кадрите от репоратажа обаче показват активната намеса на шефа на районното.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?