Шефът на полицията в Кресна е уволнен, заради шофиране без гражданска отговорност

Стоичко Капузки има над 24-годишен стаж в МВР и е многократно награждаван

Сн. Архив

Началникът на полицейския участък в Кресна Стоичко Калаузки е уволнен дисциплинарно със заповед на директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград комисар Дойчин Дойчинов.

Най-тежкото наказание е наложено след дисциплинарна проверка, образувана във връзка с нарушение на Закона за движение по пътищата на полицейския началник, съобщи "Струма".

През юли Калаузки е засечен от пътни полицаи, че управлява личния си автомобил "Хонда" без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която изтекла преди около 9 месеца, поради което автомобилът бил служебно дерегистриран.

Според състава на дисциплинарна комисия с тези си действия Стоичко Калаузки е нарушил Етичния кодекс, тъй като се е поставил над закона, което е морално укоримо. Освен това е уронил и престижа на службата, тъй като случаят станал публично достояние, което предизвикало обществено възмущение под формата на коментари в сайтовев интернет.

Заповедта за уволнение на Стоичко Калаузки е издадена на 25 ноември, а във вторник той е депозирал жалба в Административен съд.

Само преди няколко месеца в същия съд се гледаха две дела по жалби на вече бившия полицейски шеф в Кресна срещу предишни дисциплинарни наказания.

Стоичко Калаузки оспори наложеното му порицание със заповед на директора на ОД на МВР - Благоевград Дойчин Дойчинов от 21 януари 2020 г. Той бе наказан за една година с "порицание" заради три нарушения, установени от комисия, която извършила проверка по сигнал срещу него.

Нарушенията, които открили, се изразявали в това, че като шеф на служба "Миграция" не е провел инструктаж на служителите преди провеждането на специализирана полицейска операция, че включил друг полицай за участие в акцията вместо негов колега, който бил планиран, и че не взел мерки за това, че в продължение на 5 години служителка си тръгвала половин час по-рано от работа - в 17 часа вместо в 17:30 часа.

В хода на делото станало ясно, че Стоичко Калаузки е искал 4 пъти отвод на дисциплинарната комисия заради тенденциозно отношение. Той твърди, че бил дискриминиран, репресиран и унизен. Като свидетели са разпитани полицаи от група "Миграция", които твърдят, че им е провеждан устен инструктаж.

При анализа на доказателствата съдията по делото счита, че не става ясно при какви конкретни обстоятелства са извършени посочените нарушения. За първите две се посочва, че са в разрез със заповед на министъра на МВР, а всъщност заповедта е подписана от главния секретар на МВР.

Според съдията вменените три дисциплинарни нарушения не се открояват с никаква особена тежест, нито са настъпили каквито и да е вредни последици от тях за когото и да било, поради което наложеното му "порицание" е отменено. Решението бе окончателно и не подлежи на обжалване.

Друг състав на Административен съд обаче потвърди дисциплинарно наказание от 6-месечно порицание, което е наложено на Стоичко Калаузки от полицейския директор в Благоевград заради типова бланка на заявление, която попълват чужденците за постоянно или продължително пребиваване в страната. Провинението му било, че бланката била във формат А3 вместо във формат А4. Заповедта на директора на ОД на МВР - Благоевград за това провинение е от 6 декември 2019 г. и е потвърденаот съда.

Стоичко Калаузки бе назначен като началник на Полицейското управление в Кресна през март 2020 г., а временно изпълняващ длъжността началник група "Миграция" тогава става Зорница Папучарова. Калаузки има над 24-годишен стаж в МВР, като е работил в различни служби - РЗБОП и Икономическа полиция, и е многократно награждаван.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?