Шефът на полските ВВС е бил в пилотската кабина на самолета на Качински

В момента на катастрофата на полския президентски самолет край Смоленск в пилотската кабина се е намирал главнокомандващият полските военновъздушни сили Анджей Бласик, съобщи ръководителят на държавната комисия за разследване на авиационни произшествия Едмунд Клих, цитиран от информационните агенции във вторник.

Самолет Ту-154 с полския президент Лех Качински, съпругата му и представители на полския политически и военен елит се разби на 10 април при опит за приземяване при гъста мъгла близо до Смоленск (на 420 километра западно от Москва). При катастрофата загинаха 96 души.

″Не отричам, че в пилотската кабина до последния момент е имало пети човек и това е бил генерал Бласик″, каза Клих за полската частна телевизия Те Ве Ен, цитиран от агенциите.

Генерал Бласик искал да се запознае със ситуацията и отбелязал, че тя не е нормална, допълни Клих и уточни, че няма данни за какъвто и да било натиск от страна на генерала върху пилотите.

″Няма изречение, което да изразява пряк натиск, например: "Трябва да приземим" - не помня да има подобна фраза″, отбеляза Клих, като се позовава на прослушаните данни от черните кутии на самолета.

Още един човек, който не е идентифициран, също влязъл в пилотската кабина десетина минути преди катастрофата, за да се осведоми за евентуално закъснение, но излязъл от нея преди сблъсъка, уточни той.

Според Клих екипажът е знаел, че самолетът лети на изключително малка височина (под 100 метра), но че положението е критично, разбрал секунди преди трагедията.

″Сега трябва да изясним защо самолетът е летял толкова ниско и не е реагирал на предупрежденията от земята″, добави той.

Името на генерал Бласик бе споменато във връзка със случая в средата на месеца от полската агенцията ПАП, която се позова на източници, близки до разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят