Шефът на пожарната временно отстранен

Шефът на пожарната временно отстранен
Министърът на вътрешните работи Румен Петков е издал в петък заповед за временно отстраняване от длъжност на директора на генерална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (бивша Национална служба “Пожарна и аварийна безопасност”) главен комисар Кирил Войнов, съобщи пресслужбата на МВР.

В четвъртък от МВР неофициално излезе информацията, че тече проверка в дирекцията и събрани материали сочат за извършени злоупотреби от страна на ръководството на дирекцията.

Според МВР служители на дирекции "Инспекторат", "Човешки ресурси", "Ревизионна",  НСП, Правно-нормативно осигуряване, МТОСО и академията на МВР са извършили проверка по сигнал, подаден срещу Войнов за нарушение на служебната дисциплина и злоупотреби със служебното положение.

Преди да приключи проверката са постъпили още два сигнала срещу ръководството на дирекцията, по които в момента се извършват нови две проверки.

След приключване на цялостната работа на комисията резултатите ще бъдат анализирани, съобщават още от пресслужбата на МВР. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат предприети съответните административни мерки.

Пред БНР Кирил Войнов коментира временното си отстраняване с думите, че това е поредната атака срещу него. Повече атаки срещу мен няма да има, като свършат проверките, заяви той.

"Ще изчакате, като свърши проверката, тогава ще ви направя една широка голяма пресконференция. Като гражданин имам право на защита, но изчакайте малко да свършат проверките", каза още Кирил Войнов.

Служители в пожарната също казаха, че в последните години в службата е имало множество проверки. Според тях сигналите вероятно са дошли от напуснали службата хора.

Главен комисар Кирил Войнов, доскорошен генерал-майор преди влизането в сила на новия закон за МВР, е най-продължително заемащият ръководен пост на служба в рамките на МВР. Войнов ръководеше пожарната служба в продължение на 12 години.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?