Шефът на правната комисия: Гешев всъщност ни каза "не смейте да ме викате повече"

Сн. БГНЕС

С появата си в НС главният прокурор Иван Гешев извади маската на учтивост и дипломатичен тон, а зад нея всъщност се криеше призив "не смейте да ме викате повече". Такъв прочит на изслушването на Иван Гешев в комисията по конституционни и правни въпроси прави председателят ѝ Андрей Михайлов от "Има такъв народ"(ИТН).

"Не смейте да ме викате повече в Комисията по конституционни и правни въпроси! Основанието, на което ме извикахте ще бъде атакувано в Конституционния съд, така щото вие да не можете да ме викате повече на такъв тип изслушвания в парламента!". Така пред БНР Михайлов разчете "завоалирания тон" на Гешев. Той посочи, че това, което се видя в комисията, е един учтив, но завоалиран тон.

"Това, което ни каза Гешев, е абсолютната самодостатъчност на прокуратурата. ... Това крие риск да се превърне в самостойна и безконтролна", коментира още той и заяви, че възниква и въпрос за какво ни е такъв главен прокурор, който е само административен ръководител и не може да каже нищо на народните представители.

В четвъртък Гешев изненадващо се яви в парламента да бъде изслушан от правната комисия. С видимо отегчение и невъзмутим вид, той избегна отговори на повечето въпроси, повтаряйки опорките си, че от него нищо не зависи, не е длъжен да се информира за конкретни дела, нито пък може да пита прокурорите за разследвания, защото би се намесил в работата им незаконно. Обясни пред депутатите, че бил извикан по спешност, прекъснал отпуската си и пътувал часове наред за изслушването, за което от прокуратурата предварително предупредиха, че ще бъде в разрез с конституцията.

Тогава Гешев се закани, че ще поиска от Конституционния съд да отмени възможността депутатите да го викат, защото това му приличало на парламентарен контрол.

Разпоредбата била предложена от Цацаров

Михайлов посочи, че тази разпоредба, която сега Гешев ще атакува в КС, е била предложена от предишния обвинител номер едно Сотир Цацаров през 2017-а година.

"И даже има изрично предложение от Цацаров- това обсъждане да се извършва именно в правната комисия".

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси коментира и темата с полицейското насилие над протестиращи през лятото на 2020-а година.

"За да извършиш такъв акт на насилие и брутална жестокост, трябва да се чувстваш безнаказан и това да идва отгоре. По онова време - през миналото лято - те се чувстваха безнаказани, защото усещаха гърба на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи по онова време".

По думите на Михайлов сигналът за безнаказаност и за липса на справедливост е дошъл не само от МВР, но и от прокуратурата.

ИТН няма да участва в преговори за правителство

В предаването "Неделя 150" на БНР Андрей Михайлов потвърди, че ИТН няма да участва в преговори за правителство с третия проучвателен мандат и ще бъде опозиция.

"Ключът към управлението е в останалите 5 парламентарни групи", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?