Шефът на правното управление на "Булгартрангаз" ще оглави оператора

Шефът на правното управление на "Булгартрангаз" ще оглави оператора

​Досегашният шеф на правното управление на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов е избран да оглави държавния газов оператор след внезапната кончина на изпълнителния директор Георги Гегов в края на миналата седмица. Това е решил Надзорният съвет на компанията, бе съобщено на сайта ѝ.

Назначението на Малинов обаче трябва да бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще провери компетенциите му, каквито са изискванията на Закона за енергетиката.

Регулаторът трябва да се произнесе по кандидатурата на Малинов в триседмичен срок, а дотогава временно упълномощена да представлява дружеството е Таня Захариева. Тя в момента е председател на управителния съвет на "Булгартрансгаз", а Делян Димитров и третия му член.

Имената и на Захариева, и на Малинов, и на Димитров нашумяха покрай провокирания от БСП скандал "Кумгейт" с назначенията на роднини и близки на депутата от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката от първия кабинет на Борисов Делян Добрев в общината в родното му Хасково.

Захариева освен, че председателства управата на държавния газов оператор, е и председател на общинския съвет в Хасково и се счита за близка на Делян Добрев. През 2014 г. тя бе избрана за депутат в 43-ото Народно събрание, но се отказа от този пост.

Името на Малинов бе огласено от социалистите като част от герберско-роднинските назначение, тъй като е съпруг на един от членовете на Комисията за защита на конкуренцията - Георгица Стоянова.

Делян Димитров пък е съпруг на пиарката на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова.

Споделяне

Още от Бизнес