Шефът на премиерския кабинет вече е без допуск до секретна информация

ГЕРБ настоява Орешарски да освободи Мария Дивизиева

Мария Дивизиева

Началникът на политическия кабинет на премиера Мария Дивизиева от понеделник е без допуск до секретна информация, научи Mediapool. Тя е получила решението на дирекция "Секретна информация" на ДАНС по искане на прокуратурата. Дивизиева е в отпуск до края на месеца заради замесването ѝ в аферата "ОПАК".

 

Шефът на премиерския кабинет се превърна в най-високопоставения обвиняем в мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Заедно с нея по делото за злоупотреби с проекта за създаване на информационна система на военните съдилища обвиняеми са двама висши магистрати – Веселин Пенгезов (шеф на Софийския апелативен съд) и Петър Петков (шеф на Военно-апелативния съд).

 

След като получи обвинението си, Дивизиева определи случилото се като "сериозно недоразумение". Тя твърди, че повдигнатото ѝ обвинение засяга срок, в който дори не е била заместник-министър. Според прокуратурата Пенгезов и Петков са усвоили незаконно над 160 000 лева от проекта по ОПАК, а Дивизиева е обвинена, че им е помагала да заметат следите си.

 

Малко преди да стане ясно, че допускът ѝ е отнет, ГЕРБ поиска премиерът Пламен Орешарски да освободи Дивизиева, ако тя остане без право на достъп до секретна информация.

 

"Оставането на Мария Дивизиева на поста ще ни създаде освен национални и международни проблеми", каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

 

По думите му отнемането на допуска показва, че тя не може да изпълнява своите задължения. "Има текстове в Кодекса на труда, които регламентират такова положение. Когато един служител не може да изпълнява своите задължения, той трябва да бъде отстранен от заеманата длъжност", каза Главчев.

 

Той напомни, че отнемането на допуска трябва да важи на национално и на ниво НАТО, което ще затрудни работата на България със съюзниците в алианса.

Главчев заподозря, че уволнението на Дивизиева се бави, за да може премиерът Орешарски да се оправдава за изчезнали доклади по същия начин, по който сега прави това Сергей Станишев.

 

"Може би целта е пак да има издирване на N на брой доклади", каза Главчев и намекна, че сред докладите, за които предстои Орешарски да се оправдава, имало и такива с гриф "Строго секретно" по линия на НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България