Шефът на разузнаването Кирчо Киров ще става посланик

Ген. Кирчо Киров ще бъде предложен за посланик

Несменяемият вече девета година директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров ще бъде махнат от този пост и ще бъде предложен за посланик. "Той е работил дълги години за държавата, редно е човек от такъв висок ранг да продължи да работи за държавата", заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред в. "Преса", публикувано в сряда.

 

Заявката на Борисов за посланическо назначение на офицера от Първо главно управление на бившата Държавна сигурност ген. Кирчо Киров става година след изявлението му, че ще махне всички посланици с агентурно минало и след като външният министър Николай Младенов се посвети на мисията да изчисти висшите етажи на дипломацията от кадри на ДС.

 

Рокадата в НРС идва със смяната на президента. ГЕРБ изчакваше да изтече мандата на Георги Първанов, за да започне готвената от години реформа в подчинените на президента специални служби НРС и НСО. Идеите са те да преминат към изпълнителната власт.

 

Последната дума за посланическото назначение на Киров е на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който веднага след спечели изборите заяви, че първата му работа след встъпване в длъжност ще е да освободи посланиците, свързани с ДС.

 

От думите на премиера Борисов става ясно също, че ген. Киров е предложил за свой наследник сегашния си заместник в НРС полк. Звездомир Пенков. Към момента няма официално потвърждение, че именно Пенков ще е новият шеф на разузнаването.

 

По време на посещението си в Бургас в сряда Борисов заяви, че ще предложи два

нови закона за НСО и НРС.

 

"Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарна зала", каза още Борисов.

 

Правителството обаче се е отказало от идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване и служба "Военна информация" ще си остане към Министерството на отбраната.

 

Дейността на НРС и НСО към момента е регламентирана едва в няколко члена от военния закон. Това "временно положение" продължава вече 20 години и се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление и възможността да бъдат използвани за лични или политически цели, каквито съмнения се появяват покрай периодично избухващи скандали.

 

НСО и НРС са двете спецслужби, подчинени на президента. Това е една от причините през всичките тези години да останат непокътнати, тъй като всеки опит на изпълнителната или законодателната власт да промени положението, се приема от президента като посегателство към неговите правомощия.

 

Въпросът за регламентирането на дейността на двете служби бе актуален и в началото на мандата на ГЕРБ, но Борисов каза, че за да не се изтълкува това като лична атака срещу Първанов, ще се изчака приключването на президентския му мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България