Шефът на разузнаването намекна за „спящи” терористи у нас

Шефът на разузнаването намекна за „спящи” терористи у нас

Много е  вероятно в страните от Балканите включително и у нас да са разположени т.нар. спящи клетки на международни терористични организации, които да бъдат активирани  при конкретни условия и в зависимост от позицията на дадена страна. Това обяви директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров във вторник пред участниците в международна конференция, посветена на сигурността. 

Разузнавачът обясни основната част от рисковете и заплахите за сигурността в Югоизточна Европа с продължаващите дезинтеграционни процеси в бивша Югославия и произтичащите от това усложнения с прояви на краен екстремизъм и национализъм, съществуване на паравоенни формирования. Както и с широкомащабните дейности на организираната престъпност (най-вече в Косово) и връзките ѝ с управляващите и политическите елити.

От думите на ген Киров става ясно, че разузнаването е прозряло, че  мафията спонсорира с немалка част от престъпните си капитали политически партии и финансира паравоенни групи,   

Проникването и разпространението през последните години на радикални ислямски идеи в Югоизточна Европа представляват риск и потенциална заплаха за стабилността и сигурността на региона, прочете в доклада си още директорът на родното разузнаване. Той обърна внимание върху обстоятелството за установени връзки между извършители на терористични актове в Европа и радикални екстремисти в западните Балкани.  

Друга сериозна заплаха произтича от ангажираността на страни от региона в антитерористични коалиции и техни военни контингенти са разположени в страни като Ирак, Афганистан и Ливан. В тези държави има активно присъствие на терористични структура, а това създава предпоставки за ответни удари, допълни ген. Киров. 

Присъствието на голям брой чужди граждани от рискови страни в държавите от Югоизточна Европа и вероятността сред тях да има членове на терористични организации повишават заплахата отбеляза ген. Киров. 

Той обясни причините за терористичните екстремистки заплахи с бедността, социална несправедливост и междукултурна нетърпимост. В същото време обаче подчерта, че за разпространението на ислямския радикализъм прикрито работят и редица неправителствени структури с видимо хуманитарен характер.

Заплахата „Косово”.    

Кирчо Киров се спря в анализа си най-продължително на нерешения статут на Косово, който е високо рисков за дестабилизацията на региона. „Поредното отлагане на решението на проблема засилва вероятността от едностранно провъзгласяване от Прищина на независимост на областта с последващото ѝ признаване от редица страни, което увеличава риска от усложняване на обстановката и на терена”, мотивира се ръководителят на разузнаването.

Според неговия анализ е възможно нарастването на активността на радикални формирования както на албанците, така и на косовските сърби. В тази обстановка не било изключено незначително събитие да предизвика сблъсъци на етническа основа, подобни на тези от март 2004 година.

За ген. Киров най-рисков остава северният район на областта. Съществува и голяма вероятност при неблагоприятен ход на процеса за решаване на статута на Косово - забавяне, отлагане или неясни формулировки, да се активизират радикалните албански искания и в Македония, за каквито има вече сигнали.

„Използването само на силови методи в борбата срещу тероризма и екстремизма не е особено ефикасна стратегия”, заключи разузнавачът.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?