Шефът на разузнаването отново против отварянето на целия архив на службата

Шефът на разузнаването отново против отварянето на целия архив на службата
Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за пореден път се обяви против отварянето на целия архив на службата. Това той направи по бТВ във вторник. Пред медията той повтори тезата си, изказвана неведнъж, че архивът на службата трябва да бъде отворен много внимателно, тъй като съдържал “чувствителни материали, които касаят чужди граждани, както и двустранни и многостранни отношения на страната ни”. 

Ген. Киров увери, че е готов да изпълни разпоредбите на закона за отварянето на досиетата, така както го приеме парламентът. Според него обаче “не трябва сега и веднага да бъде отворен този архив и да се чете като вестник. Този архив не съдържа неща, от които някой да се страхува”.

На въпрос дали служителите на НРС трябва да бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС), Киров се аргументира, че НРС е достатъчно специфична служба, за разлика от останалите. Такава била и служба “Военна информация” към Министерството на отбраната.

Според проектозакона за разкриване на архивите на ДС, който депутатите трябва да гледат на второ четене, се предвижда да бъде извършена проверка за принадлежност към бившата ДС на всички публични личности и ако има данни за такава, те да бъдат публикувани.

По този повод Киров заяви, че публичните личности в двете служби – разузнаване и военно разузнаване и контраразузнаване - са директорите, началниците на сектори и началниците на отдели. Другите служители са на оперативни длъжности. “Не бива останалите да попадат под светлината на прожекторите и да се огласяват”, коментира директорът на НРС.

Според генерала, ако техните служебни биографии бъдат оповестени, както предвижда проектозаконът, българското разузнаване трябва да си прибере обратно “едно крупно число хора зад граница”. Киров обясни още, че няма да може да се изпрати на работа зад граница и “едно голямо число” от служители на НРС.

“Не мога да си представя една съвременна държава да предприеме такъв самоубийствен акт”, коментира ген. Киров.

По повод на коментара преди дни на един от предшествениците си на поста – о.р. ген. Биго Аспарухов, който обяви, че пари зад граница са изтичали по линия на Четвърто управление на ДС, а не на Първо главно управление (сегашната НРС), Киров каза: “Не ми е известно да има данни за изнесени куфарчета с пари”. Той сподели, че преди година при една проверка му е попаднал списък на български външнотърговски фирми, правен вероятно в края на 80-те години.

Ген. Киров коментира и смъртта на шефа на архива на НРС Божидар Дойчев, който бе намерен прострелян в кабинета си миналата седмица. Обществеността научи за инцидента първо чрез базиран в Лондон български сайт и трябваше да минат още 24 часа, докато той бъде потвърден официално.

“На г-н Дойчев не е оказван никакъв натиск, нито от мен, нито от който и да било друг от ръководството на НРС”, заяви още Киров. Според него Дойчев под никаква форма не е изразявал несъгласие или възражение, свързано с отварянето на архива на НРС.

Ген. Киров не пожела да коментира какви могат да бъдат личните мотиви за самоубийството, "защото те са строго персонални и може да се попречи на следствието". НРС не е публична институция, службата няма РR, обясни още Киров защо е трябвало да мине толкова време, преди да стане известно какво се е случило с главния архивар на разузнаването.

Директорът на службата обясни, че такъв случай не би могъл да се скрие и “час или два не биха решили нещо в този период”. Той изрази опасения, че е “могло да бъде попречено на следствените действия, ако започнат паралелно журналистически разследвания”.

Киров се въздържа да коментира кой е трябвало да информира обществеността - дали МВР, прокуратурата или президентът. Киров разказа хронологията на случая, като подчерта, че от НРС са се обадили на телефон 166, за да информират за смъртта на Дойчев. Така той косвено прехвърли отговорността за разпространение на информацията за инцидента на вътрешното министерство.

След като стана известно за смъртта на Дойчев, вътрешният министър Румен Петков побърза да каже, че никой не е известил МВР, пък и понеже инцидентът станал на територията на НРС, вътрешните органи нямали отношение към него.  

Във вторник Киров повтори, че няма унищожени документи, нито посегателства върху архива на НРС и тази тема няма да може да се свърже по никакъв начин със смъртта на архиваря.

Споделяне

Още по темата

Още от България