Шефът на разузнаването ще се отчита за делото в Либия пред НС

Шефът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров отново ще чете доклад пред комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание. Този път по въпроса какво е направило българското разузнаване през 1999 г., когато бяха задържани българските медицински сестри в Либия.

”Тази темата още е актуална и това изслушване ще бъде направено през някоя от следващите седмици”, заяви в петък пред Mediapool председателят на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ).

Вероятно това ще се случи след окончателно избиране на членовете на комисията по досиетата, която може да бъде избрана до две седмици.

Миналия месец ген. Киров бе викан във вътрешната парламентарна комисия заради двете самоубийства в службата през ноември и декември 2006 г.

Софийска военноокръжна прокуратура обаче не пожела да изпълни искането на парламента и не допусна депутатите до разследването на инцидентите, довели до смъртта на шефа на архива на разузнаването Божидар Дойчев и техника Иван Раков.

Междувременно Киров влезе в задочен конфликт с бившия шеф на службата Димо Гяуров за това дали разузнаването е предоставяло достатъчно количество и надеждна информация на държавното ръководство за кризата с медиците в Либия.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?