Един генерал на Първанов мина, друг се размина за посланик

Шефът на разузнаването става премиерски съветник, за да "забрави тайните"

В третия ден на новия президент цялото ръководство на НРС е сменено

Шефът на разузнаването става премиерски съветник, за да "забрави тайните"

Шефът на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров ще бъде отстранен от поста и няма да бъде "удостоен" с посланическо назначение, но ще бъде назначен за съветник на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно в сряда след първата работна среща на новия президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Освен предстоящите реформи в НРС и Националната служба за охрана (НСО), те са обсъдили посланическите назначения, за част от които обаче все още няма пълно съгласие.

По време на срещата е постигнато съгласие за смяна на ръководството на НРС и изготвянето на закони за НРС и НСО. След заседанието на правителството по-късно в сряда военният министър съобщи, че ще бъдат сменени шефът на НРС Кирчо Киров, както и двамата му заместници - Звездомир Пенков и Людмил Ангелов.

Така на третия ден откакто Плевнелиев е на президентския пост, се сменя цялото ръководство на разузнаването. Назначени са двама офицери от НРС за зам.-директори, като единият от тях ще изпълнява и длъжността директор до назначаването на постоянен шеф.

Борисов съобщи, че шефът на разузнаването Кирчо Киров няма да бъде изпращан за посланик, въпреки че по-рано точно той анонсира новото развитие в кариерата на Кирчо Киров, който е бил офицер в Първо главно управление на ДС.

"Кирчо Киров не е сред номинираните, тъй като и външният министър, и президентът държат хора, работили за ДС, да не бъдат номинирани", обясни премиерът.

По-късно каза, че е предложил на ген. Киров да бъде съветник в Министерския съвет на мястото на бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който стана началник на кабинета на президента.

"Генерал Киров, разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят. Затова съм му предложил - на мястото на Йовчев да дойде съветник в Министерски съвет", посочи Борисов.

Според официалната биография на Кирчо Киров той е на служба в системата за сигурност от януари 1975 година. НРС е първоприемник на Първо главно управление (ПГУ). Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка за ръководството на разузнавателната служба и по-специално на директора ѝ Кирчо Киров, наречен "подлизурко". Посочва се, че президентът Георги Първанов държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата.

Никола Колев получи посланически пост

Кирчо Киров се размина с посланическото назначение, но друг генерал от "квотата" на бившия президент Първанов все пак ще стане посланик – бившият шеф на президентския кабинет и на Генералния щаб ген. Никола Колев. Той ще бъде посланик в Холандия.

Президентът и премиерът не коментираха назначението на Колев, но по-късно външният министър Николай Младенов аргументира предложението с дългогодишната кариера на Колев в българската армия, който бил и един от хората, които са ключови за присъединяването на страната към НАТО.

"Може да работи за националните интереси на България. В него държавата е инвестирала много. И мисля, че трябва да продължи да работи на постове, които са важни за нашата страна", заяви министър Младенов.

В момента Холандия е ключов приоритет за българската външна политика с оглед ветото, което страната наложи върху приемането на България в Шенген. Очевидно правителството смята, че ген. Колев, който задкулисно командваше назначенията в армията чрез бившия си шеф Първанов и бе и опора на статуквото, има достатъчно опит и авторитет да отваря врати и да печели доверие в страна като Холандия.

Няма съгласие по някои от новите посланици

Въпреки демонстрирания дух на съгласие сред срещата между Плевнелиев и Борисов, стана ясно, че по някои от новите посланици няма съгласие.

"Има номинации, чухме аргументи. Там, където аргументите са достатъчно убедителни, че номинацията ще работи за българския национален интерес, ще отваря врати, ще бъде полезен кандидат за икономиката, за приоритетите, се обединихме и чакаме решение на Министерския съвет. Ще работим поетапно за назначаването на посланиците. Ще има първи, втори, трети етап. Там, където все още има нужда от допълнителна обосновка, аргументи, евентуално алтернативни номинации, ще има етапност", заяви Плевнелиев.

Според източници на Mediapool към момента имало три списъка – един на външния министър Николай Младенов, втори – на ГЕРБ и трети – на Росен Плевнелиев.

Първият КСНС на Плевнелиев ще е за реформите в НРС и НСО

Плевнелиев заяви съгласието си най-накрая да бъдат приети закони за НРС и НСО, които са под шапката на президента и чиято дейност в момента се регламентира едва в няколко члена на Закона за отбраната.

"Съветът на сигурност към МС ще работи ускорено през следващия месец, за да бъдат изготвени основите на планираната реформа. До края на 2012 България трябва да има ясни и категорични устройствени закони, които дефинират правила и приоритети за службите", каза Плевнелиев.

Очаква се двете служби да излязат от шапката на президентството и да бъдат преместени към изпълнителната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?