По модела "да забрави тайните"

Шефът на разузнаването заминава за консул в Мюнхен

Драгомир Димитров, сн. БГНЕС
Шефът на Държавна агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров ще бъде отстранен от поста и ще замине за генерален консул в Мюнхен. 
 
В правната система на Министерския съвет вече е публикувано правителственото решение за новата работа на Драгомир Димитров, но все още липсва предложение за негов заместник. 
 
Шефът на разузнаването се назначава с президентски указ по предложение на правителството и традиционно назначението се съгласува между премиера и държавния глава. 
 
Това ще бъде поредна рокада по върховете на службите, след като Румен Радев стана президент. 
 
По-рано тази година премиерът Бойко Борисов се съгласи с предложението му  вече бившият президентски съветник и бивш шеф на военната полиция генерал-майор Данчо Дяков да оглави НСО. 
 
Драгомир Димитров бе назначен за директор на Националната разузнавателна служба (НРС) през 2012 година. След като парламентът най-накрая прие закон за службата и я прекръсти на Държавна агенция "Разузнаване"  той бе назначен от президента Росен Плевнелиев за неин директор през 2015 година с петгодишен, който изтича през 2020 година. 
 
Преди това той е бил шеф на полицията във Велико Търново. 
 
Смените в службите вече традиционно минават с последващо назначение в чужбина и тази практика е в сила и сега.
 
Според вестник "24 часа" така "генералът ще изпълни едно от своите житейски желания - да се върне обратно в дипломацията", след като е бил част от екипа в Берлин на посланик Меглена Плугчиева преди повече от 10 години.
 
След като през 2012 година предишният шеф на службата ген. Кирчо Киров бе освободен от поста и назначен за премиерски съветник, Бойко Борисов обясни, че е "правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят". 
 
След това Киров получи няколко неокончателни присъди, включително 15 години затвор за присвояване на 5 млн. лева.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България