Шефът на "Рено-Нисан" арестуван за измами за милиони

Акциите на компаниите се сринаха, Франция застана зад алианса

Карлос Гон

Една от най-влиятелните фигури в автомобилната индустрия – председателят на бордовете на директорите на френския концерн "Рено" (Renault) и японския "Нисан"  (Nissan) Карлос Гон бе арестуван в понеделник в Япония заради огромни финансови измами, предадоха световните агенции. Повдигнати са му обвинения за укриване на доходи чрез обявяване на по-нисък размер на заплатата и плащане на по-ниски данъци, както и за използване на активи на "Нисан" за лични нужди.

Бил е разпитан, а за четвъртък е насрочено извънредно събрание на акционерите на "Нисан", на което той ще бъде освободен заедно с друг член на борда на директорите – Грег Кели, който е негов съучастник във финансовите престъпления. Кели също е арестуван.

Новината шокира Япония, където 64-годишният Гон е сред малкото уважавани чуждестранни мениджъри и защото успя да спаси приближаващия се към фалит "Нисан" след като пое управлението му през 2001 г.

Акциите на "Нисан" се сринаха с 12-15 на сто, а тези на "Рено" – с 13 процента. Акциите на френския автомобилостроител стигнаха 4-годишно дъно - около 54.80 евро за една акция. Това доведе до заличаване на близо 2.3 млрд. евро от пазарна капитализация само в рамките на няколко минути след новината за разследването и ареста.

Френският министър на финансите Бюно Льо Мер заяви, че правителството на Франция в близките дни ще се срещне с ръководството на автомобилната корпорация "Рено", за да обсъди задържането на Гон. "Ние възнамеряваме твърдо да продължим да подкрепяме алианса "Рено-Нисан", заяви той.

Първо от "Нисан" обявиха, че Гон ще бъде уволнен, тъй като вътрешна проверка установила, че е фалшифицирал заявленията за получавани от него възнаграждения "в течение на много години". После дойдоха информациите и за ареста му

На специална пресконференция изпълнителният директор на "Нисан" Хирото Саикава се извинява в продължение на седем минути за случилото се. Освен че съжалявам, аз изпитвам огромно разочарование, недоволство, отчаяние, възмущение и обида, каза той. "Искам да сведа до минимум объркването и последиците за дейността и бизнес партньорите ни", допълни Саикава. Според него изненадващото събитие е "объркало" служителите и останалите ръководители на автомобилопроизводителя и ще подложи на изпитание обединението "Рено-Нисан-Мицубиши", но съюзът между трите компании няма да бъде засегнат.

За "Рено" обаче последиците ще бъдат значителни, допълни Саикава.

От компанията посочват, че предполагаемите нарушения на шефа на борда ѝ са за милиони долари. Корпорацията допълни, че предоставя информация на прокуратурата и сътрудничи на разследването.

Саикава уточни, че има три основни типа допуснати нередности, сред които деклариране на по-ниски доходи, използване на инвестиционни средства за лична облага и незаконно използване на разходи на компанията.

Той обеща да засили управленските структури на компанията, като допълни, че до проблема може да се е стигнало, тъй като у един човек е била съсредоточена прекалено много власт.

"Нисан се извинява дълбоко за големите притеснения у нашите акционери и заинтересовани страни. Ще продължим работата си, за видим какви точно са нашите управленски проблеми и проблемите с контрола и ще вземем подходящите мерки", допълни той.

Роденият в Бразилия, с ливански корени и френски гражданин, Гон започва своята кариера в "Мишлен" (Michelin) във Франция, след което се мести в "Рено". Присъединява се към "Нисан" след като "Рено" купува контролния пакет акции в концерна и стана негов изпълнителен директор през 2001 г. Договорът му начело на "Нисан" бе подновен по-рано тази година до 2022 г. Заплата му, която е висока според умерените японски стандарти за директорските заплати, бе проблем през годините.

През юни акционерите на "Рено" одобриха компенсация от 7.4 млн. евро за Гон за 2017 г.  В допълнение към това той получи 9.2 млн. евро като изпълнителен директор на "Нисан".

Според агенция Киодо и телевизия ЕнЕйчКей Гон е спечелил близо 10 милиарда йени (89 милиона долара) за период от пет години до края на март 2015 година, включително заплата и други доходи от компанията, но е декларирал само 5 милиарда йени (44 милиона долара) или половината от това, което е получил.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?