Шефът на "Рено" скоро може да излезе от японския арест

Карлос Гон

Президентът и главен изпълнителен директор на "Рено" (Renault) и на съюза "Рено-Нисан" (Renault-Nissan) Карлос Гон може скоро да бъде пуснат под гаранция, след като токийски съд отхвърли днес искането на прокуратурата задържането му под стража за бъде удължено, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Гон би могъл да бъде пуснат още в петък, дори и в четвъртък по-късно, срещу парична гаранция, съобщи японската национална радио-телевизионна компания Ен Ейч Кей.

В кратко комюнике токийски съд съобщи, че е отхвърлил искането за удължаване на задържането под стража на Гон.

Токийската прокуратура вероятно ще обжалва решението, съобщи агенция Джижи. "Ние ще действаме според регламента", коментира помощник-прокурорът Шин Кокимото, цитиран от АФП.

Гон бе арестуван и задържан под стража на 19 ноември заедно с неговата дясна ръка Грег Кели.

Шефът на обединението "Рено-Нисан", който е на 64 години и преживя срив, когато бе задържан при излизането от частния си самолет преди един месец, в момента се намира в килия в център за задържане в Токио, припомня Франс прес.

Гон бе обвинен на 10 декември в недеклариране пред борсовите власти на близо 5 милиарда йени (38 милиона евро) приходи за период от 2010 до 2015 година. На Грег Кели, арестуван по същото време, също бяха повдигнати обвинения.

Задържането под стража на двама, които отричат да са извършили финансови измами, бе удължено по силата на нови подозрения в злоупотреби за периода 2015-2018-а на стойност 4 милиарда йени (31.1 милиона евро).

Самата компания "Нисан" също бе обвинена от прокуратурата в нарушения на финансовите закони на Япония с мотива, че носи отговорност за неверните отчети, предавани на борсовите власти.

Арестуването на Гон и Кели бе резултат от вътрешно разследване в японската група. Гон бе уволнен от постовете си в "Нисан", но "Рено" го остави начело на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят