Шефът на руските митници е заподозрян в контрабанда

Шефът на руските митници е заподозрян в контрабанда
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обискира във връзка с дело за контрабанда кабинетите на Андрей Белянинов, шеф на Федералната митническа служба (ФМС), и на заместниците му. Всички те са заподозрени като участници в престъпна група, прекарвала през митницата висококачествен алкохол и други луксозни стоки, пише печатът в Русия, като цитира съобщение на Владимир Маркин, говорителя на руския Следствен комитет.
 
Делото по случая е образувано още през пролетта срещу известния в Санкт Петербург предприемач Дмитрий Михалченко, обвинен в контрабанда на спиртни напитки в особено големи размери и неплащане на мита, уточнява "Росийская газета", цитиран от БТА. 
 
По данни на "РБК" е обискирано също жилището и офисът на бизнесмена Сергей Лобанов, който според Маркин е учредител на най-малко 15 фирми, тясно свързани с федералните митници. 
 
При обиските у Белянинов и Лобанов са конфискувани предмети и документи от значение за наказателното дело, включително кутии с пари и старинни картини, допълва вестникът.
Следователи от федералното следствие са разпитали след обиските Белянинов, по-специално във връзка с показания на друг разследван бизнесмен - Анатолий Киндзерски, съобщава "Комерсант", цитиран от мрежовото издание "Заголовки".
 
Киндзерски заявил, че неговата фирма "Контрейл Логистик Северозапад", замесена в големия контрабанден скандал, получила статут на упълномощен икономически оператор, който ѝ дава възможност да изразходва за митнически операции по-малко време и пари. За целта ѝ съдействал Лобанов, евентуално срещу финансова облага. 
 
Според следствието връзките на Киндзерски в руските митници спомогнали за създаването на престъпна група, обвинена засега в контрабанда на стойност 1.7 милиона рубли, например коняк "Курвоазие" от 1912 г. и други скъпи спиртни напитки.
 
"Московский комсомолец" не успял да се свърже с Белянинов, но според слухове руският митнически шеф бил доста ядосан от неприятните новини. Изявявал се навремето като актьор в руското кино и като разузнавач (служител в посолствата на Москва в ред държави, включително в ГДР, където се запознал с Владимир Путин), той смятал, че е неуязвим за правоохранителните органи в Русия.
Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?