Шефът на съда, оправдал Цветанов за клевета, може да бъде повишен

Пловдивските съдии имат друг фаворит за окръжния съд в града, но ВСС клони към Веселин Хаджиев

Шефът на съда, оправдал Цветанов за клевета, може да бъде повишен

Председателят на Пловдивския районен съд (ПРС), оправдал ексвътрешния министър Цветан Цветанов по делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова, е фаворит за ръководния пост в Окръжен съд – Пловдив, овакантен от Сотир Цацаров, който на 20 декември м.г. бе избран за главен прокурор, научи Mediapool.

Макар че Веселин Хаджиев няма нито един работен ден във втория по големина окръжен съд в страната, той се ползва с подкрепата на по-голямата част от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), сочат източници от съдебната система.

Името на Хаджиев се завъртя в пловдивските медии като вероятен претендент за ръководния пост на окръжния съд веднага след като Цацаров, който пък бе смятан за предпочитания кандидат на ГЕРБ, спечели конкурса за главен прокурор.

Преди това Цацаров бе изслушан от ВСС и в отговор на въпрос призна, че Хаджиев му е предоставил достъп до делото за клевета срещу Цветанов още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик.

"Прочел съм го, помолих председателя на Районния съд (Веселин Хаджиев – бел.ред.) да ми го представи. Най-малкото заради съществения медиен и обществен интерес. Прочитането е било преди да е определен съдията-докладчик. От там насетне той е работил повече от самостоятелно", заяви настоящият главен прокурор на 20 декември м.г. преди да събере категорична подкрепа от кадровиците в съдебната власт.

Въпросното дело бе решено в полза на Цветанов в края на октомври 2012 г. от зам.-председателя на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова, след като Върховният касационен съд (ВКС) го прати там заради факта, че Тодорова е съдия от софийския район и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа.

Предстои казусът да бъде разгледан на втора инстанция именно от Окръжния съд, който Цацаров доскоро оглавяваше.

В едно от предварителните изслушвания пред ВСС той дори сподели, че колегите му в Пловдив били сигурни, че делото за клевета срещу Цветанов ще бъде разпределено точно в техния район.

"Аз не мога да влия на върховните съдии. Ако трябва да съм честен, председателят на Районния съд (Веселин Хаджиев – бел.ред.) беше човекът, който ми каза: "Ще видиш, че това дело ще дойде при нас. Помни ми думата." И то така се случи", заявява настоящият главен прокурор пред Етичната комисия в съдебния съвет, видно от стенограмата от изслушването му няколко дни преди избора.

Предвид очевидно близките отношения на Цацаров с Хаджиев и огромната подкрепа, която първият събра като кандидат за главен прокурор, изборът на нов председател на Пловдивския окръжен съд изглежда предизвестен, подобно на процедурите за шефове на Върховния административен съд (Георги Колев – бел.ред.) и на Софийския градски съд (Владимира Янева – бел.ред.), коментираха пред Mediapool магистрати в сряда. И в двата случая имената на избраните впоследствие съдебни ръководители бяха обвързани в публичното пространство с очакванията, че ще спечелят заради близостта си с бившите управляващи и по-конкретно с бившия МВР шеф Цветанов.

В същото време другият кандидат – Симеон Захариев, е подкрепян от цялото ръководство на Пловдивския апелативен съд (ПАС), където в момента е командирован.

"Намираме, че кандидатурата на Симеон Захариев е по-подходяща. Тя се отличава, от една страна, с дългогодишната му принадлежност към органа, изборът на чийто ръководител предстои. Симеон Захариев е съдия в Окръжен съд – Пловдив от десет години и познава отлично съда, както от професионална, така и от организационна гледна точка. Запознат е с кадровия потенциал и личните качества на всички съдии и служители, с по-голяма част от които има личен и непосредствен контакт, като работи отлично в този екип.

От друга страна съдия Захариев притежава и разнообразен организационен и управленски опит. Същият две години е бил част от ръководството на Окръжен съд – Пловдив, през който период организацията на работа в Търговското отделение, ръководено от него, бе на много високо ниво. Към това следва да се добави несъмнено и опита му като зам.-административен ръководител в районен съд", се казва в писмо от ръководството на ПАС, качено на сайта на ВСС.

Те определят и Хаджиев като много добър професионалист, но изтъкват факта, че никога не е работел в Окръжен съд – Пловдив. Той започва работа като съдия в ПРС през 2000 г., като 4 години по-късно вече е него председател, какъвто е и до днес.

Съмненията за пореден нагласен избор се засилват и поради обстоятелството, че конкурсът за председател на Пловдивския окръжен съд приоритетно е изтеглен пред други, открити по-рано през 2012 г. Такъв е случаят с надпреварата за поста на председател на Районния съд в Сандански, която така и не е завършена. Ръководният пост там бе овакантен през миналата есен от Димитър Узунов, който бе избран за член на ВСС от парламентарната квота.

Споделяне

Още по темата

Още от България