Шефът на съобщителния регулатор обвинен за престъпление по служба

Шефът на съобщителния регулатор обвинен за престъпление по служба

Прокуратурата повдигна обвинение на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков по "универсалния" текст от Наказателния кодекс за престъпление по служба.

Божков ще отговоря пред съда, защото не е изпълнил служебните си задължения, като е пренебрегнал решение на Върховния административен съд (ВАС) за издаване на лиценз на радио К2. По този начин той е нанесъл материална вреда на медията. Преди около два месеца бе назначена експертиза, която да установи какви са загубите на радиото от това, че близо година не е могло да работи.

Наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали да поиска от съда отстраняването на Божков от длъжност, за да не попречи на следствието.

За престъпление по служба се предвижда затвор до 8 години, а ако Божков бъде признат за виновен, може да бъде осъден да плати и щетите на радиото.

Директорът на радио К2 Илиана Беновска заяви неколкократно публично, че шефът на КРС ѝ е поискал рушвет от 300 000 евро, "за да реши проблема". Това твърдение се проверява, но по него обвинения не са повдигани.

Пред БТА Веселин Божков заяви, че всички, предприети от него като председател на Комисията за регулиране на съобщенията, действия били законни, съгласувани с правната дирекция на комисията и с други компетентни органи.

Според Божков той е обвинен за решение на КРС от 2007 година, взето от предишен председател и състав на комисията. Той е информирал с писма премиера и главния прокурор за предприетите от него действия.

"Вярвам, че държавата ще ме защити, защото съм действал в интерес на обществото. Срещу мен се води активно мероприятие, с цел да бъда злепоставен", каза Божков.

Председателят на КРС твърди, че е атакуван, защото е засегнал групови корпоративни интереси, от които някои губят по 150 - 200 млн. лева годишно. Освен това той каза, че   при опит да му бъде предложен подкуп е сезирал за случая ДАНС и МВР.

Още от България