Шефът на САПАРД се оттегля от поста си

Шефът на САПАРД се оттегля от поста си

Шефът на Агенция САПАРД и заместник-директор на Държавен фонд “Земеделие“ Константин Паликарски е подал оставка на 6 януари, потвърди самият той пред Mediapool по повод публикация във в. “Труд“ в петък за оттеглянето му. Депозирал е 30-дневно предупреждение, но няма да излиза в отпуск, каквато е практиката в държавната власт.

Оставката му идва в момент, в който земеделският фонд, разпределящ еврофинансиране за над 3 млрд. евро до 2013 г., е и без титуляр на поста изпълнителен директор, след като преди два месеца назначеният през лятото Атанас Кънчев също се оттегли, мотивирайки се със сериозна болест на съпругата му. За временно изпълняващ длъжността бе назначена Ализан Яхова, която за втори път става и.д., след като през 2007 г. бе отстранен дългогодишният шеф на фонда Асен Друмев, представляващ ДПС. На негово място бе назначен Димитър Тадъръков, който си тръгна в началото на 2008 г. след скандала със спрените три мерки за еврофинансиране по САПАРД.

Яхова, кадър на същата партия, се спряга и за титуляр, след като повече от месец премиерът Сергей Станишев не се произнася по внесеното от земеделския министър Валери Цветанов предложение фонд “Земеделие“ да се оглави от зам.-министъра на регионалното развитие Искра Михайлова, която била предпочитана от лидера на ДПС Ахмед Доган. Станишев обаче не е склонен да я одобри, заради изразени резерви от Брюксел срещу съпругата на осъдения преди месец бивш шеф на Държавен резерв Станислав Копаров.

Така Яхова остава най-вероятния постоянен шеф на звеното до края на мандата на това правителство.

“Още като идвах на поста казах, че съм специалист в областта на борбата с корупцията и доброто управление“, каза пред Mediapool Паликарски, който в кабинета на НДСВ оглавяваше националния съвет за борба с корупцията. “След като свърших това, което се очакваше от мен, вече не мога да съм полезен на фонд “Земеделие“, защото не съм специалист по земеделските въпроси“, допълни той. От БСП и ДПС пък се оплаквали, че на Паликарски му липсвали мениджърски качества и прилагал "ченгеджийски" похвати.

Шефът на САПАРД вече в оставка обясни и, че е бил част от екипа на оттеглилия се Кънчев. Той обаче не скри, че сред мотивите му е и неясната ситуация във фонд “Земеделие“.

“Повече от два месеца сме в такава ситуация, а и очевидно имаме различен подход на работа с изпълняващия длъжността Ализан Яхова“, каза Паликарски.

Запитан дали е жертва на задкулисни и партийни игри, той коментира, че “е ясно, че в България задкулисни и партийни игри има, но ако имаше достатъчно добра обстановка на работа, можеше и да се преборим с интригите“.

Паликарски ще остане до 6 февруари на работа, информирал е земеделския министър и вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, че трябва да си намерят човек, за да не се остави програмата да потъне.

“В понеделник ни чака важна мисия на ОЛАФ в САПАРД, провел съм срещи по въпроса с ДАНС, нещата вървят, макар и не с темпото, което ми се иска“, каза Паликарски.

Програмата САПАРД беше удължена с една година до края на 2009 г., но спрените в началото на 2008 г. три мерки за финансиране остават замразени и пристигащата идната седмица мисия на ОЛАФ е част от постоянния контрол от страна на Европейския съюз заради нередности в одобряването и финансирането на фермерски проекти от Агенция САПАРД.

Споделяне

Още от България