Шефът на СЕМ заплаши с оставка, ако конфликтът в БНР не се реши до месец

Георги Лозанов. Снимка:БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви, че няма правомощия да реши кризата в Българското национално радио и призова ръководството да се справи само.

Председателят на съвета Георги Лозанов даде срок от един месец на ръководството на радиото да излезе с решение на проблема и заплаши, че ако това не стане, ще подаде оставка и така кризата щяла да се прехвърли върху регулатора, съобщи в петък БНР.

Членът на СЕМ Мария Стоянова пък призова ръководството на радиото да се оттегли.

Георги Лозанов заяви, че съветът няма законови правомощия да прекрати договора за управление на генералния директор на БНР Радослав Янкулов.

"Радиото е влязло в една ситуация и се очаква тази ситуация магически да се реши от петте души, които стоим тук. А тези, които стоят – 1500 души в радиото, стоят неотстъпчиво гръб в гръб и това е единственото, което са готови да направят в момента за Българското национално радио. Мисля, че това е изключително непродуктивен подход, още повече, че ние нямаме инструмент, с който в тази ситуация да извършим някакъв радикален ход", каза Лозанов.

Той предложи Съветът за електронни медии да поръча социологическо проучване, от което да се разбере какво мисли обществото за случващото се в държавното радио. Мария Стоянова обаче е против подобно проучване.

"БНР, 26 години след реформите, прилича на един динозавър. Това е една система, която изобщо не е реформирана през годините. На нас ни трябва едно малко мобилно модерно радио с няколко програми, които да служат наистина за информацията на това общество", заяви Стоянова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?