Шефът на СГС поиска репортерски въпроси "към отговорите, които е подготвил"

Шефът на СГС поиска репортерски въпроси "към отговорите, които е подготвил"

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов в понеделник отчете едногодишната работа на едно от най-натоварените съдилища в страната. В резюмето си той каза, че няма да се оплаква, но не пропусна да похвали работата на съда.

След това подигравателно или с "неразбрано чувство за хумор" той препоръча на журналистите да му зададат "въпросите към отговорите, които съм ви подготвил". Така Михайлов не отговори дали ще се кандидатира отново за шеф на СГС или ще се откаже. Неговият мандат изтича през юли.

Подготвеният му отговор на този въпрос звучи така: "По закон имам право на втори мандат, но все още е рано да се каже. Имам работа, която е по-важна в момента. Имам и дела, които трябва да реша спешно, за да спазя законовите срокове, за да не стана обект на проверка от страна на Инспектората".

Михайлов видимо се подразни от питането на Mediapool за оказван натиск върху съда за забавянето регистрацията на новия полицейски синдикат, който е алтернатива на съществуващите казионни структури, консултиран е от независими европейски експерти и преди ден успя да организира най-големия полицейски протест досега.

Шефът на СГС отрече върху него да е оказван натиск, не вярвал да са правени подобни опити и спрямо магистрата, който гледа производството. Той обаче обеща да провери и да информира медиите.

През годините името му е замесвано в различни скандали. Досега никой от тях не е успял да разклати поста му, за сметка обаче на неговата репутация и тази на СГС, твърдят независими магистрати.

Миналата година Светлин Михайлов бе обвинен от Висшия мюсюлмански съвет, че е взел 300 хил. лв. подкуп, за да уреди избирането на главен мюфтия, "удобен" на лидера на ДПС. До този момент органите, до които бе изпратен сигнала, не са информирали за открити нарушения.

Светлин Михайлов е "популярен" и сред европейските партньори на България, тъй като до края на 2005 г. ползваше откраднат от Германия джип БМВ X5, чийто собственик бе известен и на нашите, и на германските власти, но не можеше да си получи колата, конфискувана като веществено доказателство и впоследствие дадена за нуждите на СГС.

Михайлов се отказа от джипа след скандал, предизвикан от статия в германското сп. "Шпигел", което разказа как откраднатият в Германия автомобил е открит в България, конфискуван от властите и в продължение на половин година не е върнат на законния му собственик.

Тогавашният български посланик в Берлин Меглена Плугчиева (сега вицепремиер по еврофондовете), писмено бе уведомила търсещия правата си собственик, че става дума за "прискърбно недоразумение", тъй като България, в края на краищата, е "правова държава".

В рамките на отчета си Светлин Михайлов съобщи в понеделник, миналата година са се увеличили исканията за разрешение за ползване на специални разузнавателни средства (СРС). Една трета от тях са по молба на прокуратурата (1362), а останалите – на спецслужбите. От близо трите хиляди поискани разрешение са отхвърлени едва 30.

"Иска се прилагане на СРС-та без достатъчно добра обосновка. Случвало се е да се искат специални разузнавателни средства за престъпления, които не са тежко умишлени, каквито са изискванията на закона", поясни Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от България