Шефът на СГС призова Цацаров да не провокира инсинуации на медиите "бухалки"

Калоян Топалов с остро писмо по повод проверката за СРС-нарушения в съда, главният прокурор му отговори лаконично

Колаж: Mediapool

Напрежението между Софийския градски съд (СГС) и прокуратурата, тлеещо през последната над една година, ескалира за пореден път.

Председателят на съда Калоян Топалов разпространи във вторник остро отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което го призова да спре да провокира с поведението си инсинуации и откровени лъжи от медиите "бухалки".

Повод за позицията на съдията е образуваната от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура (СГП) проверка по доклада на ръководството на СГС от април, който констатира данни за стотици нарушения, свързани с разглеждането и одобряването на специални разузнавателни средства (СРС) през 2015 и 2016 г.

Още тогава Топалов изпрати на Цацаров заключенията с молба те да бъдат проверени и ако се установят данни за престъпления, да бъде образувано разследване. Същият призив впоследствие отправи и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Висшият съдебен съвет (ВСС) пък изобщо не се поинтересува от доклада и го прие само "за сведение".

Така, темата със засечените в СГС нарушения по разрешаването на СРС-та, сред които дори и незаконно следене на посолства, замря за повече от месец. Докато в края на май на заседание на Съдийската колегия на ВСС не стана ясно, че Цацаров е пратил писмо до съвета, в което се оплаква, че ръководството на градския съд възпрепятствало проверката по доклада. Твърдение, което, само по себе си, звучи абсурдно при положение, че лично Топалов прати доклада в прокуратурата с молба да бъде проверен.

Обсъждането на писмото на Цацаров във ВСС обаче даде достатъчно "храна" на медиите около депутата от ДПС Делян Пеевски за поредни атаки срещу Топалов, който в миналото неведнъж е определян от тях като участник в сценарий за превземането на съдебната власт. В този случай срещу председателя на СГС се появиха медийни обвинения, че всъщност не целял реална проверка, а само "медийна изява", че докладът за СРС-тата бил израз на реваншизъм към старото ръководство на съда, както и дори, че с огласяването на заключенията е извършил престъпление, разкривайки класифицирана информация.

Топалов няма да допусне СГС да бъде въвличан в измислени скандали

"Ясно заявявам, че няма да допусна СГС и неговото ръководство да бъдат замесени и въвлечени в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали или да стават "заложници" на разчистване на сметки и/или желание за надмощие между отделните власти в страната или в рамките на съдебната власт, реализирани публично чрез истериите на медиите "бухалки", заявява по този повод Топалов в писмото си до Цацаров.

"Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководство на съд, включително и най-големия окръжен в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни", пише още председателят на СГС.

Той излага пред главния прокурор цялата хронология на кореспонденцията между съда и прокурор Клементина Паличева, наблюдаваща проверката по доклада за СРС-тата, призовавайки го да спомогне "за създаване на необходимата организация такава, каквато е създадена и в СГС, за да може проверката по изпратения от мен до Вас доклад да приключи максимално бързо при съответния оперативен порядък, отчитайки всички обективни дадености и специфики, и най-важното – при стриктното спазване на закона".

От приложената към писмото на Топалов кореспонденция с прокурор Паличева става ясно, че тя нееднократно настоява да ѝ бъдат предоставени "заверени копия на наказателно частните дела, цитирани в доклада (от стр. 19 до стр. 36 включително)", на което от СГС ѝ предлагат да се запознае с тях в секретното деловодство на съда заради огромния обем от секретни материали, съдържащи се във въпросните дела. Тя обаче отказва, след което от съда ѝ предлагат по телефона да уговорят работна среща.

"Първоначално прокурор Паличева се съгласи на такава среща, като заяви, че ще върне телефонното обаждане за уточняване на деня и часа за провеждането ѝ. Такова обаждане обаче така и не последва, поради което покана за провеждането на работна среща бе направено и официално от страна на СГС. В отговор се премина в стил на епистоларна комуникация, в която се отправяха едни и същи искания към съда, които, смея да твърдя, се разминават с нормативните изисквания", пише Топалов.

След което отбелязва, че вследствие на ескалиралото напрежение между СГС и прокуратурата в обществото са се появили и други спекулации, различни от инсинуациите, разпространени от медиите "бухалки" на Пеевски.

Като примери той посочва съмненията, че "се прави всичко възможно от прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС; че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени; че извършването на проверката ще разкрие наличието на схема за използването на СГС като банка за незаконното събиране на информация, която впоследствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата и/или бизнес сцена" и т.н. Топалов добавя, че се съмнява прокуратурата действително да има подобни цели.

"Това, което искам явно да заявя е, че когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията, и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин. Това в никакъв случай не води до повишаването на доверието в тях, още повече когато се касае до институции в рамките на съдебната власт, защото доверието в институциите не се гради само върху техните действия, а и върху резултатите от тях, както и върху способността им те да взаимодействат помежду си", обръща се Топалов към главния прокурор.

Цацаров напомни, че разпорежданията на прокурора са задължителни

Няколко часа след огласяването на писмото на председателя на СГС, Цацаров направи кратък коментар по темата, с който обаче единствено потвърди впечатлението, че прокуратурата няма желание за диалог.

"Разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие, като административен ръководител" се казва в лаконичния отговор главния прокурор.

ВСС не пожела да провери съдии, уличени в нарушения със СРС-та

Междувременно Съдийската колегия към ВСС отказа във вторник да образува дисциплинарни производства срещу бившите зам.-председатели на СГС Иво Дачев, Николай Димов и Петя Крънчева, които бяха предложени за наказания от шефа на ВКС именно заради доклада за нарушения със СРС-та в градския съд.

По предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Иво Дачев, който в момента е заместник-председател на САС, гласовете бяха разпределени по следния начин – трима от кадровиците го подкрепиха, а 7 бяха "против". За Николай Димов и за Петя Крънчева – гласовете бяха 5 на 5, т.е. няма решение и затова не бе образувана дисциплинарка.

С това ВСС още веднъж демонстрира явното си нежелание да се занимава с констатациите на ръководството на СГС по повод разрешаването на СРС-та през 2015 и 2016 г. Тримата бивш зам.-председатели на СГС бяха предложени за наказание в качеството си на съдии, на които  е било възлагано да разглеждат искания за СРС-та в отсъствието на бившия шеф на съда Владимира Янева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?