Шефът на СГС в оставка: Никой не ми е оказвал натиск

"Изпълних всичко това, за което бях избран", заяви Калоян Топалов

Калоян Топалов. Снимка: бТВ

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов е подал оставка, тъй като е изпълнил дори повече от това, което бе изложил в концепцията си пред Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това обясни той в четвъртък пред бТВ, отхвърляйки категорично появилите се в медиите версии, че напуска ръководния пост заради упражнен върху него натиск или заради водено разследване.

"Нищо мистериозно няма в това (оставката му – бел.ред.). Отговорът е прост, макар и необичаен. Изпълних всичко това, за което бях избран. Изпълних много повече от концепцията си. Необичайно е, защото сме свикнали, когато успееш да се докопаш до пост, да останеш там максимално дълго. Оттук нататък бихме се превърнали в съдебна номенклатура, каквато имаме в тази държава", коментира Топалов в първото си публично появяване, след като поиска от ВСС да го освободи.

Както Mediapool вече писа, заедно с него оставка подаде и ръководителката на едно от двете граждански отделения на съда Биляна Балинова.

"Изпълнихме всичко в условията на безпрецедентна атака. В по-голямата част от времето бяхме абсолютно сами. Но показахме, че е възможно да се работи, да се постигат резултати. Показахме как се отстоява независимост на съд, понякога и от самата държава", заяви още магистратът, добавяйки, че решението му не трябва да се тълкува като абдикация.

Топалов сподели, че се чувства удовлетворен от работата, която е свършил за две години и половина и вече не вижда предизвикателство в заемането на председателския пост в градския съд.

Попитан дали с оставката му има нещо общо конфликтът му с главния прокурор Сотир Цацаров покрай проверката на прокуратурата за нарушения със специални разузнавателни средства в СГС, сигнал за която подаде самият Топалов, той отрече. По думите му в случая не става въпрос за "явен конфликт" с Цацаров, а за отстояване на принципни позиции. Съдията заяви още, че няма информация да е разследван за нещо.

"В тежките моменти, които е имал СГС, сме доказали, че няма никакво въздействие върху нас и не се поддаваме на натиск. Никой не си е позволил да ми се обажда и да ми оказва въздействие, защото стана ясно, че това ще доведе до обратния ефект", декларира Топалов, допускайки, че "тезата за натиск се използва, за да се сплашат кандидати за заемане на този пост, защото се вижда, че той не е много комфортен".

Като сериозен успех на ръководството му той открои справянето с проблема със забавените дела. Топалов напомни, че преди да заеме поста в СГС е имало множество дела, по които има произнасяне на съда "в годишни срокове".

"В момента има по-малко от 5 човека, които постановяват актовете си над 3-месечният срок. Другата седмица ще внеса отчет за дейността на ръководството. Да дам пример. Обикновено ръководителите ги избират въз основа на някаква програма, а после не разбираме какво са изпълнили", каза още съдията.

Накрая той обобщи, че през неговия мандат Софийският градски съд е станал най-проверяваният съд в страната за последните 20 години и въпреки това не са открити никакви нередности. Допълни и, че някои от проверяващите инспектори са му казвали, че са пратени със задачата "да открият нещо", но "резултатите са видни, всичко друго е сплашване и говорене, което да демотивира хората".

"Аз съм абсолютно сигурен в себе си. Спазил съм закона, неговият дух и норма", обобщи председателят на СГС в оставка.

Калоян Топалов подаде оставка на 14 септември, като посочи в молбата си до ВСС лични причини за решението си. Ако кадровиците в съдебната система се съобразят с желанието му, трябва да го освободят в последния ден преди изтичането на мандата им – 2 октомври. Така, следващият състав на съвета ще трябва да проведе конкурса за нов председател на градския съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България